Expres

Mulți au plecat, puțini s-au întors

Mulți au plecat, puțini s-au întors.
În fiecare an, pe 29 aprilie, în România se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război. Instituția Prefectului și Garnizoana Brașov organizează, de la ora 10.00, în Piața Unirii, o ceremonie militară și religioasă.

La ceremonie vor participa prefectul județului Brașov, reprezentanți ai conducerilor Consiliului Județean Brașov, Primăriei Municipiului Brașov, comandantul Garnizoanei Brașov, reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război din Ministerul Apărării Naționale – filiala Brașov, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere, și public”, se arată în informarea de la Prefectura Brașov.
Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii.

Distincţia a fost creată în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, iar din 2007 ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război.
Mulți au plecat la război, puțini s-au întors. În ultimii ani, numărul brașovenilor care au luptat pe front în Al Doilea Război Mondial s-a redus drastic. Dacă acum 20 de ani erau mii, în 2016 mai trăiau 300. În prezent doar mai puțin de 100 de veterani braşoveni mai sunt în viaţă. În 2021 Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov a derulat Campania „Alături de veterani”.

De altfel, tot azi, de la orele 11:00, la Biserica Veche din orașul Ghimbav va avea loc ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la mormântul veteranului de război col. Simion Isac Juravschi. Ar fi împlinit 100 de ani în acest an.

În 2022, la sărbătorirea zilei de 9 Mai (Ziua Independenţei de Stat a României – 1877, Ziua Victoriei – 1945 și Ziua Europei – 1950), colonelul Juravschi rememora pentru cei prezenți:

„Astăzi este ziua în care sărbătorim victoria noastră. Mulți am plecat, puțini s-au întors. A fost o bătălie grea contra nemților. Mai ușoară a fost spre ruși, decât contra nemților, rușii se predau mult mai repede, nu voiau să lupte”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare