Expres

Monede rare scoase la licitație

Monede rare scoase la licitație

Ultimul eveniment al anului 2022, organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark, este dedicat numismaticii românești. 

În premieră în România, într-o licitație publică, își fac apariția colecții de monede din argint bătute de marii împărați ai Romei. De la Octavian Augustus, până la marele Marcus Aurelius. Sunt monede care au circulat pe întreg teritoriul imperiului, inclusiv la noi. Toate monedele aparținând acestei suite au fost achiziționate în timp, din străinătate (Europa și SUA), de la case de licitație ori târguri de specialitate. Asta reiese din documentele de proveniență cu care monedele au venit însoțite.

De mare valoare numismatică sunt și primele monede medievale românești puse în circulație în Țara Românească și Moldova în secolul al XIV-lea. E vorba de dinarul de argint bătut de Vladislav I și grosul de argint bătut de Petru Mușat. Acestea pornesc în licitație de la prețuri extrem de accesibile – 400 de euro, respectiv 125 de euro.

Colecția de monede medievale românești are ca și proveniență achiziții graduale din străinătate, de la case de licitații și târguri de specialitate.

Licitația conține piese inedite ori rare și în secțiunea sa de istorie modernă. În cadrul licitației din 22 decembrie își face apariția medalia de argint „Prima Cameră a Deputaților Români” din 1859 (foto). Piesa de colecție, raritate extremă, a fost conferită membrilor primei Camere a Deputaților Principatelor Unite. Are un preț de pornire de 1.500 de euro.

Semnalăm și punerea în licitație a monedei de argint 2 lei 1901. E cea mai rară monedă românească în circulație, cu un tiraj de doar 12.476 de exemplare. Pornește în licitație de la 750 de euro. 

Monede rare scoase la licitație


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button