Expres

Molimă inexplicabilă la Școala 8 Brașov

Molimă inexplicabilă la Școala 8 Brașov

Unitatea de învățământ se confruntă de câteva zile cu o situație complicată. Din ce în ce mai mulți copii s-au plâns de dureri abdominale, vărsături și febră. Alerta s-a dat de joi seara, pe grupurile de părinți, după cum ne-a sesizat astăzi o cititoare myTEX.ro.
Vineri după-amiază au ajuns informațiile și la conducerea școlii. În acel moment, erau 10 elevi care au trecut pe la camera de gardă a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, cu simptome similare.
Directoarea școlii, prof. Ludmila Breban, ne-a declarat că a anunțat imediat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov, care a trimis chiar atunci o echipă, Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Brașov și i-a rugat pe colegii săi, pe profesorii diriginți și pe învățători, să fie atenți și să afle dacă mai sunt și alte cazuri în care absențele se justifică medical prin aceeași simptomatologie.
Totodată, deși se făcuse o dezinfecție în vacanța de toamnă, ce a precedat săptămâna în care au apărut îmbolnăvirile, directoarea școlii a dispus efectuarea unei alte operațiuni de acest fel sâmbătă.
Între timp, peste weekend, numărul copiilor bolnavi a crescut exponențial. Din datele pe care purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur, le avea astăzi, au fost „raportate”, pe grupurile de părinți, 90 de cazuri până luni.
Însă, conform cititoarei noastre, președinții comitetelor de părinți din fiecare clasă, care au făcut propria lor centralizare, vorbesc de cel puțin 110 copii bolnavi sau chiar 140.
Oficial, însă, doar zece elevi de la Școala Gimnazială 8 au fost înregistrați cu simptomele amintite peste weekend, unul fiind chiar internat, și încă un caz a fost prezentat astăzi. Dar nici diagnosticul nu e clar și nici nu același pentru toți, mai ales că simptomele sunt comune altor afecțiuni.
Fapt confirmat și de purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii, dr. Marcel Albean: „Sunt 11 cu toții de la Școala 8. Un norovirus s-a depistat, într-un caz, altul este cu un campilobacter, cu un microb, sindrom de vărsături. N-au fost în stări grave să necesite internarea, decât într-un caz. Colega de la urgență mi-a spus că acest virus e întâlnit și la sugari și la alți copii, deci nu putem acuza că e de la școală”.
Pe de altă parte, cititoarea care ne-a sesizat spune că mulți părinți și-au dus copiii la medicul de familie sau la pediatru, nu au apelat la Spitalul de Copii. Dar toți medicii ar fi unanimi în a spune că simptomele au fost provocate de igiena precară, cel mai probabil de la grupurile sanitare din școală. Unii copii le-au spus părinților că pereții despărțitori ai cabinelor de toaletă sunt mânjiți cu fecale, că lipsesc săpunul și hârtia igienică.

„Doamna directoare ne-a sesizat de vineri, astăzi a fost DSP într-un scurt control, din primele concluzii, comunicate verbal, nu consideră școala un focar de infecție pentru vreo enteroviroză sau ceva similar, pentru că sunt doi-trei elevi din aproape fiecare clasă. DSP urmează să identifice cauza și să dispună măsurile care se impun”, ne-a spus Valentin Bucur, purtător de cuvânt al IȘJ Brașov.

Reprezentanții DSP au confirmat că au fost sesizați de vineri și că au început o anchetă specifică.

„Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili exact cauzele care au dus la îmbolnăvirea copiilor. Avem înregistrați 10 copii cu vârste de până la 11 ani, elevi la din clasele primare de la Școala 8 Brașov, cu simptome ușoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituției, Diana Goșman.

Și directoarea școlii spune că, documentate medical, sunt doar 10 cazuri. „Nu am avut și nu avem o situație clară, pentru că nici diagnosticele nu sunt clare, unii părinți nu i-au dus pe copii la medic, i-au ținut acasă și aveau simptome care pot fi ale altor boli. Vineri, când am cerut date de la asistenta școlii, un singur caz fusese prezentat la cabinet marți, deci imediat după vacanță. Părinții au tot anunțat pe grupurile lor, dar eu i-am rugat să comunice profesorului învățător sau diriginte orice schimbare relevantă. În fiecare dimineață, se va face triajul epidemiologic, iar elevii care prezintă simptome de boală, simptome evidente, nu vor putea participa la ore. Am făcut și încă o dezinfecție, sperăm să nu mai apară probleme”, a explicat prof. Breban.

În același timp, astăzi, dintre cei circa 90 care ar fi acuzat simptomele amintite, absentau 53. Însă sunt mai multe clase de învățământ primar din care lipsesc chiar și 90% din elevi, pentru că părinții au refuzat să-i lase, de teama că se vor îmbolnăvi. Conducerea școlii nu are o statistică exactă, fiindcă e greu de decelat, cauzele putând fi multiple, în plin sezon de viroze.

„Cei mai mulți părinți nu vor să-i lase până nu se elucidează cauza și nu este înlăturată. Mai ales că și unii dintre părinți au început să aibă simptome, deci au luat virusul sau ce o fi de la copiii lor”, ne-a mai spus cititoarea myTEX.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Claudiu
1 zi în urmă

Nu mai scrieți tâmpenii ca sa panicați lumea aiurea! Dacă a fost DSP și s-au pronunțat medicii asupra cazurilor, care părinte este abilitat sa declare MOLIMA?!?

“Unii copii le-au spus părinților*, *ne-a spus cititoare myYex*, astea sunt știri?

Barbu Gh.
Răspunde la  Claudiu
1 zi în urmă

Șăfule, ai uitat plandemia?
Nu o uita, șăfule, nu o uita. Nu uita ,,profesionalismul” pe care ni l-au oferit iespierții…
Cu ce e mai credibil unul de la DSP față de un părinte?

Barbu Gh.
1 zi în urmă

A dat strechea-n micii bozgorași?

Citeşte şi...
Close
Back to top button