MOBILIZARE. Brașovenii sunt chemați la un protest pentru pădurile României

România a rămas în doar câțiva ani cu mai puțin de jumătate din suprafața împădurită pe care o avea în 1989. Dezastrul ecologic este vizibil cu ochiul liber. În România au fost înregistrate în jur de 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri în 2012, dublu față de perioada 2009 – 2011, în care au fost notate aproape 31.500 de astfel de cazuri. Ceea ce s-ar putea traduce prin 53 de cazuri de defrișări ilegale pe zi, la nivel național, față de 30 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011, susțin reprezentanții Greenpeace România. În județul Brașov, numărul cazurilor de defrișări ilegale a crescut de la 87 în perioada 2009-2011 la 1.100, în 2012. Cele mai afectate județe din țara noastră sunt Prahova (2.067 de cazuri), Mureș (1.532 de cazuri), Bacău (1.339 de cazuri), Suceava (1.158 de cazuri), Brașov (1.131 de cazuri) și Maramureș (1.058 de cazuri), în restul județelor fiind înregistrate mai puțin de 1.000 de cazuri, și este vorba doar despre cele descoperite. Într-un top al județelor unde s-a exploatat cel mai mult lemn în perioada 2002 – 2011, Brașovul se află în prima parte a clasamentului. Din județul nostru s-au exploatat în ultimii ani 4,625 de milioane de metri cubi de lemn, făcându-se, în schimb, regenerări pe 2.482 de hectare, în perioada 2002 – 2012.
Organizația WWF-România este îngrijorată de faptul că dezbaterile actuale pe tema noului Cod Silvic se concentrează pe valorificarea economică a pădurilor sub formă de masă lemnoasă, ignorând conservarea biodiversității și bunăstarea comunităților locale. Ultima versiune a Codului silvic datează din 2008, în condițiile în care în Uniunea Europeană și la nivel global avem de a face cu noi reguli și principii privind gestionarea durabilă a pădurilor, pe care legislația românească nu le include în totalitate. În plus, reglementările silvice trebuie să se adapteze noului context socio-economic- de exemplu, astăzi statul român deține mai puțin de jumătate din pădurile țării. Ritmul degradării pădurilor este extrem de alert, în antiteză cu ritmul creșterii pădurilor (un ciclu de producție este de aproximativ 110 ani), iar noul Cod Silvic aduce soluții pentru multe dintre problemele semnalate din teren, din sectorul forestier și include măsuri esențiale pentru conservarea biodiversității.
Pe 23 martie, președintele României a retrimis noul cod silvic în Parlament pentru amendamente și dezbateri. Elementul din codul silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România.
„Stop tăierilor ilegale!”
Plecând de la această situație alarmantă, mii de români și-au anunțat prezența la cel mai amplu protest față de despăduririle abuzive. Protestul va avea loc în mai multe orașe din țară, dar și în străinătate, sâmbătă, 9 mai, începând cu ora 16.00. La Brașov, protestatarii sunt așteptați în fața Prefecturii.
„Stop tăierilor ilegale! Stop falimentării și înstrăinării pădurilor! Stop concentrării economice! Pentru măsuri de sprijinire a prelucrării locale a masei lemnoase!”, sunt sloganurile sub care Grupul pentru Intervenție Civică (GIC) Brașov vrea să îi mobilizeze pe concetățeni pentru acțiunea de protest. „Vrem să atragem atenția asupra situației despăduririlor abuzive și a tăierilor ilegale ce se întâmplă sfidător în pădurile României de ani de zile. Ne manifestăm indignarea față de indiferența instituțiilor statului responabile de această situație limită și cerem soluționarea cât mai rapidă a mafiei defrișărilor ilegale, problemă la nivel național”, se arată în comunicatul GIC. Astfel, societatea civilă ia atitudine și de această dată, subliniind neregulile care se petrec în pădurile din România, dar și la nivel de responsabilizare a organelor de control ce ar avea practic atribuția de a veghea asupra situațiilor în care se încalcă reglementările legislative. „Amintim că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege-cadru cu multe lacune și faptul că marile corporații ce prelucrează lemnul românesc folosesc material prim obținut prin tăieri ilegale, defrișând astfel suprafețe uriașe din pădurile românești. Presiunea trebuie menținută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare”, continuă reprezentanții GIC.
Mobilizarea se face la nivel național în 9 mai, în multe orașe ale țării, la care se adaugă și acțiuni întreprinse de români din diaspora, printre care: București, Brașov, Cluj, Timișoara, Iași, Ploiești, Oradea, Sibiu, Focșani, Suceava, Arad, Alba Iulia, Constanța, Vaslui, Mangalia, Sfântu Gheorghe, Baia Mare, Târgoviște, Galați, Drobeta Turnu Severin, Sighișoara, Pitești, Londra, Munchen, Madrid, Dublin, Stockholm, Viena, Paris, Montreal, Copenhaga.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

