Expres

Mitropolitul vine la hram în Brașov

Mitropolitul vine la hram în Brașov. De peste 15 ani, Înaltpreasfințitul dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, vine întotdeauna la Brașov, în a doua zi a marilor praznice împărătești (Paști, Crăciun, Rusalii). Mai mult, așa cum a făcut aproape în fiecare an de la întronizarea sa (2005), ÎPS Laurențiu va sluji Sf. Liturghie arhierească din a doua zi de Crăciun la Biserica „Înălțarea Domnului” (biserica de lemn) din Centrul Civic.

Soborul Maicii Domnului, în a doua zi de Crăciun

În ziua următoare marilor praznice (Învierea Domnului – Paști, Crăciun – Nașterea Domnului, Rusaliile – Pogorârea Sf. Duh) ortodocșii sărbătoresc persoanele care au avut un rol important în săvârșirea evenimentului prăznuit. Astfel că și 26 decembrie este sărbătoare, a doua zi de Crăciun fiind Soborul Maicii Domnului. Acesta este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. De asemenea, este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, datând încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți, precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie) sau Soborul Sfinților Arhangheli (8 noiembrie).

„Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor”

Mitropolitul vine la hram în Brașov. Biserica „Înălțarea Domnului” (biserica de lemn) din Centrul Civic își sărbătorește astăzi al doilea hram. L-a primit din 2016, după ce Consiliul Parohial și credincioșii au făcut propunerea. Sărbătoarea din a doua zi de Crăciun nu a fost aleasă întâmplător, explică pr. Ciprian Robu, unul dintre părinții parohi. 26 decembrie era ziua de naștere a pr. Victor Neamțu, care astăzi ar fi împlinit 65 de ani. Preot prof. dr. Victor Neamțu a fost primul paroh al lăcașului de cult. A trecut la cele veșnice în iulie 2015. Spre pomenirea sa a fost așezată o troiță în fața bisericii. De altfel, astăzi va fi săvârșită și slujba parastasului pentru părintele Victor.
Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, va oficia astăzi în această biserică Sf. Liturghie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Biserica Adormirea Maicii Domnului Turcheș (Biserica veche), Săcele, astăzi, 28.12., va avea loc […]

Back to top button