Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, scos basma curată!
Comisia de Etică a Universităţii Lucian Blaga arată că profesorii care i-au ajutat pe politicienii de după gratii să publice lucrări ştiinţifice nu au greşit cu nimic. Astfel e „scuzat“ şi Mitropolitul Ardealului. Amintim că de Laurenţiu Streza s-a spus că a coordonat una din cărţile scrise de George Becali în puşcărie.
„În urma analizei fiecărei situații în parte, prin recomandările elaborate de cele cinci cadre didactice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, s-a constatat faptul că nu au fost încălcate prevederile Codului de etică și deontologie profesională și a Legii nr. 1/2011. În urma declarațiilor verbale și a puncteleor de vedere exprimate în fața Comisiei de Etică a Universității Lucian Blaga din Sibiu a reieșit faptul că cele cinci cadre universitare ale ULBS și-au dat doar acorduri pentru scrierea cărților, alegerea tematicii și pentru accesul la biblioteca penitenciarului. Nu s-a întocmit nici un referat care să ateste caracterul științific al lucrărilor respective“, arată Comisia de Etică, într-un comunicat oficial. Printre cele cele cinci cadre universitare pomenite se află şi Mitropolitul Ardealului.
Becali, ajutat de Mitropolitul Ardealului şi de Arhiepiscopul Constanţei
Luna trecută, ÎPS Laurențiu Streza a afirmat că va lămuri relația cu George Becali, autorul cărții „Iubirea milostivă și tămăduitoare“- lucrare scrisă de acesta din urmă după gratii. Mitropolitul Ardealului părea că nu îşi mai aminteşte cu ce anume l-a ajutat pe omul de afaceri. „Există foarte multe cărți la care le-am dat binecuvântarea. Trebuie să verific dacă în acest caz am dat binecuvântarea sau am îndrumat“, a spus ÎPS Laurențiu Streza, în ianuarie, conform Agerpres.
Condamnat la trei ani și șase luni pentru dare de mită, publicarea cărții a cărei valoare științifică este garantată de ÎPS Streza a redus pedeapsa lui Becali cu 30 de zile. Becali a primit, la Sibiu, distincția „Crucea Șaguniană“ din partea Mitropolitului Ardealului, ca semn al recunoștinței pentru donațiile sale către lăcașurile de cult. „Muntele Atos, patria ortodoxiei“, carte scrisă tot de Becali, după gratii, a primit recomandări de la IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului.
DNA a deschis o anchetă
Potrivit documentelor oficiale, peste 150 de deţinuţi au scris cărţi în anul 2015. Pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare, deţinutului i se reduce pedeapsa cu 30 de zile. DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului. Sunt vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
sursa foto: Turnul Sfatului
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.