Expres

Ministrul Tudorel Toader „ameninţă” cu ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor penale

 

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale a avut dezbateri „aprinse”, astăzi, în prezenţa ministrului Justiţiei, după două amânări. În acest context, ministrul Tudorel Toader a declarat că, dacă până în aprilie 2018 nu este transpusă Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă.

„Se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea unei directive, în măsura în care Parlamentul nu acţionează în acest sens. Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă”, a declarat Toader.

Potrivit acestuia, „pentru transpunerea Directivei, trebuie ca din actualul Cod de procedură penală să renunţăm la componenta subiectivă a actului de justiţie”. Concret, el consideră că trebuie eliminate din Codul de procedură penală două sintagme „cu un conţinut relativ asemănător”: „dubii rezonabile” şi „suspiciune rezonabilă”. În acest sens, Toader va transmite Parlamentului „o pagină, două, trei” cu propuneri de modificare a Codului de procedură penală, în sensul înlocuirii noţiunilor menţionate cu „probe temeinice”, „dincolo de orice dubiu”.

Până astăzi, Comisia a amânat de două ori dezbaterea pe marginea transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Prima amânare a avut loc joia trecută, iar a doua ieri, când preşedintele comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a argumentat că ar trebui să fie prezent la dezbateri şi ministrul Justiţiei.

Astăzi, după aproape două ore de discuţii de principiu pe subiectul transpunerii Directivei europene privind principiul de nevinovăţie preşedintele Comisiei speciale a decis să suspende lucrările şedinţei, dezbaterile fiind programate pentru a fi reluate de la orele 17.00, dar pe Legea 304 privind organizarea judiciară şi pe Legea 317 privind organizarea CSM.

¤ Reacţii după protestele magistraţilor

Nemulţumirea faţă de modificările ce ar urma să fie aduse codurilor penal şi de procedură penală a scos în stradă, ieri, nu doar poliţişti, procurori şi judecători din Braşov, ci şi din alte zone ale ţării, printre care se numără Capitala, Cluj-Napoca, Slatina, Constanţa şi Brăila. În Bucureşti, aproximativ 500 de magistraţi au protestat în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a trimis, ieri, o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, în care îi cere să acorde timp Consiliului pentru a se consulta cu corpul magistraţilor. Conform preşedintelui CSM, faptul că magistraţii au ajuns să protesteze trebuie să dea de gândit societăţii şi Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, referindu-se la acţiunile magistraţilor, că aceştia pot protesta ca cetăţeni, dar din punct de vedere al funcţiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia. Totuşi, nu a putut preciza clar ce presupun legile invocate.

„În calitate de cetăţeni, în mod organizat sau spontan, pot protesta. În calitate de magistraţi, trebuie să respecte legea fundamentală şi legile speciale. După ce mă voi documenta, voi exprima un punct de vedere mai documentat”, a precizat ministrul Justiţiei, citat de News.ro.

Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr a precizat că protestul magistraţilor din România este lecţie anticorupţie la nivel european: „Este o veste bună privind partea pozitivă a lucrurilor, în sensul că avem o magistratură la nivel european, o magistratură matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa Justiţiei. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România”. El este de părere că magistraţii s-au manifestat „foarte decent” şi că nu au făcut nimic ofensator.

El a amintit că magistraţii se aşteaptă la dialog din partea celor care se ocupă de modificările la legile Justiţiei şi codurilor penale.

„Acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune în acest domeniu. În niciun caz nu se poate face într-o manieră accelerată şi aşa cum vedem noi de azi pe mâine. Un text de lege se gândeşte îndelung, se studiază cu referire la consecinţele, la impactul pe care poate să-l aibă în practică şi apoi este votat şi adoptat ca lege”, a explicat Lazăr.

CITIŢI ŞI:

BRAȘOV. Polițiști și procurori brașoveni au ieșit astăzi în stradă, ca protest față de modificările la codurile penale. „Este semnal de alarmă” (FOTO)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare