Expres

Ministerul Muncii, precizări despre impozitarea pensiilor

Ministerul Muncii, precizări despre impozitarea pensiilor

Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis, sâmbătă, precizări legate de impozitarea pensiilor, explicând că nu s-a schimbat nimic în privința celor calculate pe bază de contributivitate. Modificări au apărut doar la impozitarea pensiilor de serviciu, calculate în baza unor legi speciale.

„Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei”, au transmis, sâmbătă, oficialii Ministerului Muncii.

Potrivit acestora, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei, iar o pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

„Schimbări au apărut în privinţa pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale. Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu şi le-a apropiat de principiul contributivităţii”, au mai precizat oficialii ministerului.

Potrivit acestora, a fost introdusă impozitarea graduală a părţii necontributive, inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

Astfel, sunt două plafoane:

-20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut

-15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button