Metode eficiente pentru a aplica erbicide pe gazon vara, fără a-l compromite
Iarba verde de acasă nu este doar o poveste, ci chiar peisajul de care te poți bucura zi de zi, cu condiția să acorzi atenția cuvenită îngrijirii gazonului. Vara, acesta are nevoie de o atenție sporită, pentru a-i asigura nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare optimă și pentru a-l proteja de buruieni și dăunători.
Aplicarea unor erbicide eficiente reprezintă un proces complex, care necesită respectarea tuturor recomandărilor producătorilor. Erbicidarea corectă asigură combaterea buruienilor care ar putea apărea în gazon și sufoca dezvoltarea sănătoasă a ierbii.
Buruienile sunt extrem de periculoase deoarece au o capacitate extrem de mare de reproducere și răspândire. Înlăturarea lor mecanică sau manuală (plivit) nu reprezintă întotdeauna o soluție eficientă, mai ales dacă gazonul a fost invadat de buruieni care se reproduc vegetativ. Orice fragment din rădăcinile acestui tip de buruieni, rămas în sol sau chiar pe sol, se poate reface într-o nouă plantă, capabilă să producă mii de semințe. Din acest motiv, folosirea unor substanțe erbicide va fi salvarea gazonului tău.
Tipuri de buruieni, care pot strica gazonul:
Buruienile ce pot apărea în gazon sunt extrem de variate, însă cele mai frecvente sunt următoarele:
- ambrozia;
- buruiana porcească;
- ciufa / caprisorul;
- ciulinul;
- coada calului;
- cornuții;
- costreiul;
- hirușorul;
- iarba grasă;
- iarba bărboasă / mohorul lat;
- păpădia;
- pătlagina;
- pirul târâtor;
- susaiul;
- traista ciobanului;
- urda vacii;
- violeta sălbatică;
- volbura etc.
Cum se aplică tratamentele cu erbicide pentru combaterea dăunătorilor vara?
Aplicarea soluțiilor de combatere a dăunătorilor trebuie făcută în condițiile specifice, recomandate de producător. Primul pas trebuie făcut încă dinainte de plantarea semințelor de gazon. Specialiștii în domeniu recomandă aplicarea substanțelor erbicide înainte de a instala gazonul, pe întreaga suprafață de teren pe care dorești să o însămânțezi. În acest fel, vor fi eliminate toate plantele nedorite și buruienile care există deja pe suprafața respectivă.
Aplicarea unor erbicide preemergente are ca scop blocarea și distrugerea semințelor buruienilor deja existente în sol.
În funcție de vârsta gazonului, există diverse tipuri de aplicare a tratamentelor. Spre exemplu, în cazul unui gazon tânăr, se recomandă ca acesta să fie tuns de cel puțin două ori înainte de a aplica soluțiile de combatere a buruienilor. În consecință, se recomandă ca tratamentul să fie administrat la 2 – 3 zile de la tunderea gazonului.
În momentul aplicării tratamentului, temperatura nu trebuie să depășească 25 de grade Celsius. În verile toride, se recomandă ca aplicarea tratamentelor să fie făcută dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile coboară sub 25 de grade Celsius.
Totodată, trebuie să te asiguri că în momentul în care aplici tratamentele nu bate vântul și nu plouă. Acestea au nevoie de cel puțin patru ore după aplicare pentru a acționa, astfel că trebuie să te asiguri că nu se anunță averse în perioada imediat următoare. De asemenea, evită irigarea în următoarele 12 ore de la aplicarea soluțiilor pentru distrugerea buruienilor.
Măsuri suplimentare pentru întreținerea gazonului
Simpla erbicidare nu este suficientă pentru a avea un gazon verde și sănătos. Iată ce alte lucrări de întreținere vor mai fi necesare, pentru a te bucura de o iarbă verde, ca în reviste:
- tăiere;
- irigare;
- fertilizare;
- aplicarea tratamentelor preventive (erbicidare);
- aerare;
- scarificare anuala și bianuală.
P
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.