Mesajul Patriarhului către românii „de afară”
Patriarhul Daniel îi sfătuieşte pe părinţii plecaţi să lucreze în străinătate să rămână în contact permanent cu copiii lor, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală.
PF Daniel a adresat acest îndemn în mesajul de Duminica migranţilor români. Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 25 februarie 2009, în luna august a fiecărui an, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), există o zi dedicată tuturor românilor migranţi. Prilej cu care PF Daniel adresează un mesaj de preţuire şi de încurajare pentru românii plecaţi din ţară, în diverse părţi ale lumii. Mesajul de anul acesta este intitulat „Iubirea de biserică şi neam întăreşte comuniunea românilor de pretutindeni”.
„Misiunea Bisericii noastre în diaspora este deosebit de importantă, deoarece românii migranţi trăiesc cu speranţa într-un viitor mai prosper, dar şi cu dorul de locurile natale, de ţară. De multe ori, mediul în care ei lucrează printre străini nu le insuflă un sentiment de pace şi mulţumire sufletească, dar se regăsesc în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din diaspora. Aici, bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, a spiritualităţii şi a identităţii româneşti, a întăririi în comuniunea dătătoare de putere, mângâiere şi nădejde în Dumnezeu, se împleteşte cu nostalgia locurilor natale, cu sentimentul de dor arzător după cei dragi, resimţit atât de puternic printre străini. Această stare de dor, asumată în mod existenţial, favorizează căutarea originii şi a identităţii profunde”, spune PF Daniel în mesajul către dispora, postat pe basilica.ro
Credincioşii ortodocşi români din afara graniţelor sunt îndemnaţi „să cultive legătura cu slujitorii BOR, să le solicite ajutorul şi povăţuirea, să se spovedească şi să se împărtăşească cu Sfânta Euharistie, participând la viaţa liturgică a parohiilor româneşti şi trăind în bucuria comuniunii frăţeşti cu ceilalţi români, împărtăşind experienţele comune şi ajutându-se reciproc”. Mai ales că în afara graniţelor României există 13 eparhii ortodoxe române în care slujesc 935 de clerici, în 844 de parohii şi filii şi 28 de mânăstiri şi schituri. „Biserica vine în întâmpinarea tuturor românilor, dar în special a celor migranți, înțelegându-le greutățile cu care se confruntă, sprijinindu-i, încurajându-i și susținându-i prin rugăciunile ei permanente și prin activitățile ei concrete pastorale, social-filantropice şi culturale”.
Totodată, Patriarhul României adresează un îndemn către părinţii plecaţi la muncă să păstreze unitatea familiei: „Îndeosebi, ne adresăm părinţilor români plecaţi la muncă în străinătate, îndemnându-i să păstreze unitatea familiei şi să rămână în permanent contact cu fiii şi cu fiicele lor şi cu cei rămaşi în ţară, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii”, a mai spus Patriarhul Daniel.
El a subliniat că, în acest an, Duminica migranţilor români coincide cu prăznuirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni (16 august): „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu reprezintă un simbol al demnității românești, iar exemplul său constituie o lumină peste timp care ne cheamă pe toţi, indiferent de locul unde ne aflăm, să mărturisim prin viața şi faptele noastre dragostea de Hristos, de Biserică și de Neam”.
„În contextul provocărilor actuale este nevoie de discernământ și de multă răbdare, dar mai ales de multă rugăciune pentru ca Dumnezeu să ne lumineze și să ne întărească în credinţă, speranţă şi iubire frăţească” (…), „în lumea de azi marcată de criză spirituală, morală şi economică, de violenţă şi migraţie”, subliniază Patriarhul, încheind mesajul său astfel:
„Cu prilejul Duminicii migranţilor români, adresăm calde felicitări tuturor românilor care, cu demnitate și stăruinţă, contribuie la păstrarea, cultivarea şi promovarea spiritualității și identității românești. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți românii aflaţi printre străini, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi fericire, dimpreună cu bucuria de a fi iubitori de Biserică şi de Neam!
Cu deosebită preţuire şi părintească binecuvântare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.