Medicii de familie le cer celorlalţi furnizori să nu mai pună pacienţii pe drumuri
Deși o lege intrată în vigoare în urmă cu un an prevede că nu mai este necesară aplicarea ștampilei rotunde și a parafei (cu mici excepţii), medicii de familie acuză faptul că mulți pacienți încă sunt trimiși înapoi la cabinete, de la farmacii, laboratoare de analize sau spitale, pentru că nu le sunt ștampilate documentele medicale.
Medicii de familie din Capitală și-au exprimat nemulțumirea față de necunoașterea sau nerespectarea unor prevederi legale de către reprezentanții furnizorilor de servicii medicale. Ei reclamă faptul că pacienții sunt puși degeaba pe drumuri pentru obținerea unor ștampile și parafe pe documentele medicale, în condițiile în care, obligativitatea aplicării acestora a fost eliminată în urmă cu un an.
În acest context, Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov și Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov au anunțat că, începând cu data de 1 august, medicii de familie din București și județul Ilfov vor refuza sa mai pună ștampila cabinetului sau parafa pe biletele de trimitere, rețetele compensate și gratuite, certificatele de concedii medicale și alte documente pe care le emit pacienților, sperând că în acest mod îi vor determina, până la urmă, pe toți furnizorii de servicii medicale să înțeleagă că obligativitatea aplicării acestor elemente a fost eliminată de la finele lunii iulie a anului trecut.
Reprezentanții organizației spun că informația este postată și pe site-ul CNAS din 30 iulie 2017, însă cu toate acestea, chiar și la un an după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, există numeroase situații când pacienții se întorc la cabinetele medicilor de familie pentru a li se aplica ștampila și parafa pe documentele medicale, refuzate din această cauză, de furnizorii de servicii medicale.
Medicii pun ştampila degeaba de un an
Medicul de familie Marina Pârcălabu, președinte al Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov, spune că, la început, colegii săi au acceptat să continue să ștampileze și să parafeze documentele medicale emise pacienților, în speranța că furnizorii de servicii se vor pune la curent cu noile prevederi legislative și vor înțelege că nu mai este obligatoriu ca aceste documente să poarte ștampila cabinetului sau parafa medicului care le-a emis. Au făcut acest lucru de fiecare dată când pacienții s-au întors la cabinete, după ce au fost refuzați la farmacie, laboratoarele de analize sau spitalele unde ar fi trebuit să se interneze, dorind în acest fel să nu îi mai pună degeaba pe drumuri, însă, pentru că în decurs de un an nu s-a schimbat nimic, au decis ca de astăzi să refuze categoric să mai aplice însemnele respective, impunând astfel furnizorilor care încă nu înțeleg, să respecte legea. „Am așteptat în zadar ca toată lumea să aplice legea dar, după un an, încă ni se întorc pacienții frustrați că sunt puși pe drumuri deoarece medicul ar fi uitat să ștampileze, când de fapt, medicul respectă legea, care nu îl mai obligă să facă acest lucru. Avem pacienți refuzați la biroul de internări de la spital, la recepția laboratorului de analize sau în farmacie, în lipsa ștampilei, și trimiși la noi pentru a o aplica”, a precizat dr. Pârcălabu.
Totodată, medicii de familie au făcut un apel și către casele județene de asigurări, cărora le cer să facă o campanie de informare pentru a le aduce la cunoștință furnizorilor de servicii medicale că ștampila și parafa medicului nu mai sunt obligatorii pe documentele de trimitere emise pacienților și, totodată, să verifice modul în care aceștia își respectă prevederile contractuale.
De cinci ani, reţetele electronice nu se mai ştampilează
Dr. Andrea Neculau, preşedinta Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Braşov (APMFBV), spune că nici pe prescripțiile electronice emise în regim on-line, prin intermediul Sistemului Informatic al Prescripției Electronice, nu este necesară aplicarea parafei medicului, ștampilei cabinetului și nici a semnăturii olografe a medicului, acestea fiind semnate electronic, iar mențiunea că prescripția a fost emisă on-line și semnată cu semnătura electronică a medicului se află în subsolul prescripției. „De 5 ani, practic de la introducerea rețetelor electronice, acestea nu trebuie semnate, parafate și ștampilate, dacă sunt emise online, adică atunci când toate elementele sistemului informatic merg, pentru că atunci folosim semnătura digitală. Doar rețetele emise offline, adică atunci când sistemul informatic nu funcționează bine și nu pot fi semnate electronic, necesită semnătură olografă, parafă și ştampilă. La Braşov, în 99% din cazuri se ştie şi se respectă, dar la nivel naţional, de 5 ani, mulți dintre colegi continuă să folosească pixul, parafa și stampila pe rețetele online, pentru ca pacienţii să nu fie puşi pe drumuri. Şi pe la noi au mai fost, dar în puţine cazuri”, a explicat medicul braşovean.
CNAS spune că va da sancţiuni
Şi Mirela Zamfirescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Braşov, spune că în judeţul nostru farmaciştii, cel puţin, sunt la zi cu informaţiile şi nu s-a pus problema ca pacienţii să fie trimişi înapoi la medicii de familie pentru ştampila rotundă pe reţetă electronică.
„Le solicităm medicilor de familie şi nu numai lor oricărei persoane afectate ca, în cazul în care se lovesc de cereri sau pretenţii ale unor furnizori de servicii medicale, care exced prevederilor legale să sesizeze cazul concret Casei Naţionale de Sănătate cu care se află în relaţii contractuale furnizorul respectiv pentru luarea măsurilor care se impun. Măsurile pot însemna avertisment la prima abatere şi la următoarele abateri, sancţiuni financiare”, a declarat pentru Digi24 Augustus Costache, purtător de cuvânt CNAS.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.