Expres

Maternitatea Brașov ajunge la standarde occidentale


Maternitatea Brașov ajunge la standarde occidentale

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov, instituţie care deserveşte pacientele din judeţul nostru, dar şi din judeţele învecinate, a fost reabilitat, modernizat, eficientizat energetic şi dotat cu aparatură medicală şi mobilier prin intermediul mai multor investiţii care astăzi au ajuns la final.
Cel mai amplu proiect investiţional, la finele căruia aspectul corpului nou al Maternităţii s-a preschimbat în totalitate, a fost implementat de Consiliul Județean în perioada 2018-2024 cu fonduri europene accesate în cadrul POR 2014-2020.
Sub titulatura „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Dr. I.A. Sbârcea Brașov”, proiectul a avut ca obiectiv principal creșterea eficienței energetice a clădirii noi și a celei care face legătura cu clădirea veche a Maternităţii, aceea care a fost modernizată în anul 2017 printr-un program derulat de Ministerul Sănătății cu fonduri de la Banca Mondială.
Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2018, valoarea cheltuielilor totale ale proiectului fiind de peste 26,5 milioane de lei, din care 18,2 milioane de lei au însemnat cheltuieli totale eligibile.
Lucrările au început în 2021.

Mai sunt necesare avize de funcționare

Astăzi, în prezenţa a numeroase oficialităţi judeţene şi locale, au început procedurile privind recepţionarea lucrărilor care au transformat corpul nou al Maternităţii Braşov într-un spaţiu modern şi eficient din punct de vedere energetic.
Pe lângă lucrările cuprinse în proiectul european, specialiştii CJ Braşov în colaborare cu echipa managerială a Maternităţii au identificat şi alte necesităţi investiţionale, materializate prin intermediul unor lucrări finanţate din bugetul judeţean şi din fondurile spitalului, care au totalizat 19.405.426 lei.

Acest al doilea corp al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I. A. Sbârcea” Braşov, cu un regim de înălţime S+P+7+M, a fost dat în folosinţă în anii ’80, iar lucrările care au început în 2021 şi au fost finalizate recent, reprezintă, practic, prima modernizare importantă a imobilului de la construcţia acestuia.

Prin lucrările de eficientizare energetică efectuate în cadrul proiectului, se va obţine o diminuare a consumului anual de energie finală pentru încălzire cu peste 50% şi o reducere a consumului de energie primară totală şi o scădere a emisiilor de dioxid de carbon mai mare de 60%.

Dincolo de eficientizarea energetică, în imobilul modernizat, pentru care a fost achiziţionată aparatură medicală de cele mai înalte standarde, pacientele vor beneficia de condiţii de cazare care se apropie de cele hoteliere de cinci stele, fiecare rezervă – cu 1 – 4 paturi – având grup sanitar propriu.

Directorul medical al spitalului, dr. Petrina Apostu, a explicat că în clădirea modernizată vor funcţiona trei secţii de obstetrică-ginecologie, cu câte 30 de paturi şi bloc operator cu trei săli de operaţii, o secţie de Anestezie-Terapie Intensivă şi, la parter, un ambulatoriu cu 10 paturi pentru spitalizare de zi, însă nu a putut avansa un termen la care noul corp va putea primi paciente, deoarece încă mai trebuie obţinute avize de funcţionare de la mai multe instituţii, printre care ISU şi DSP.

Proiect cu multe impedimente

La eveniment a fost prezent şi ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, care a demarat acest proiect ca preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov în urmă cu aproximativ 7 ani şi care a vorbit inclusiv despre greutăţile pe care proiectantul şi constructorul le-au întâmpinat de-a lungul realizării proiectului din cauză că imobilul se află într-o zonă istorică, protejată prin lege.

„Avem un corp modern, făcut cu fonduri europene, care va crea oportunitatea pentru cadrele medicale de aici să-şi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune şi, în acelaşi timp, ceea ce este foarte important, pacienţii din Braşov şi nu numai vor avea condiţii foarte bune pentru spitalizare. (…) Ne aflăm într-o zonă istorică şi fiecare aspect exterior privind modernizarea clădirii a trebuit să fie discutat cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură”, a afirmat Veştea.

La rândul său, preşedintele CJ Braşov, Todorică Şerban, a spus şi el că a fost „o lucrare grea”, deoarece este mai complicat să modernizezi o clădire veche căreia vrei să-i dai destinaţia de spital decât să construieşti una nouă.

Eu am învăţat cu acest proiect că trebuie să construim clădiri noi pentru unităţile sanitare din judeţul Braşov. Acolo unde se pretează reabilitarea, vom fi foarte atenţi ca să răspundă normativelor din Sănătate, dar trebuie să construim un spital nou de Psihiatrie, un spital regional (…) şi spitalul de Pneumo şi Infecţioase, pentru care trebuie să ne gândim neapărat la un parteneriat cu Primăria Braşov şi să-l facem“, a spus preşedintele CJ Braşov.

Acesta a menţionat că investiţiile la Maternitate – care au început cu renovarea ambulatorului integrat, care se află în corpul vechi al spitalului – continuă, iar unitatea sanitară beneficiază de fonduri prin PNRR pe mai multe proiecte, aflate în diferite stadii de implementare: unul privind creşterea capacităţii compartimentului de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi dotarea cu echipamente medicale performante, unul privind dotarea cu echipamente a ambulatorului integrat, respectiv cel privind dotarea cu echipamente destinate reducerii riscului de infecţii asociate asistenţei medicale, dar şi pentru digitalizarea şi informatizarea unităţii sanitare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button