Expres

Mașinile interzise în Viscri, satul Regelui Charles al III-lea

Mașinile interzise în Viscri, satul Regelui Charles al III-lea. Numărul mare de mașini sufocă strada principală și strică farmecul locului, așa că autoritățile locale au făcut demersuri ca mașinile vizitatorilor să fie interzise începând cu 15 mai, anunță Știrile ProTV.
Pentru turiști a fost amenajată o parcare la intrarea în sat, iar de acolo pot explora satul la pas ori cu căruța. Satul Viscri este în patrimoniul UNESCO, iar frumusețea lui l-a fermecat și pe actualul Rege Charles al Marii Britanii, care are o proprietate aici.
De altfel, prima zi în care s-a experimentat oprirea accesului autovehiculelor în sat a fost chiar ziua încoronării Regelui Charles al III-lea.
Mașinile interzise în Viscri, satul Regelui Charles al III-lea, În fiecare sfârșit de săptămână și în lunile de vară, fațadele colorate ale caselor săsești din Viscri nu se mai vedeau din cauza mașinilor parcate. Praful se ridica din cauza autocarelor, iar în urma lor o plimbare pe uliță își pierde din frumusețe.
„Susțin 100% ideea de a interzice mașinile”, le-a spus un turist reporterilor ProTV.
E incomod atât pentru turiști, cât și pentru localnici, care uneori nu-și pot desfășura activitățile gospodărești din cauza traficului. „N-ai loc să treci prin sat. Nu ai, nu poți, nu e loc”, s-a plâns un localnic.
Din 15 mai lucrurile se vor schimba, pentru că acces pe strada principală vor mai avea doar localnicii sau turiștii care își pot parca mașinile în curțile pensiunilor.

A durat șapte ani procedura

Demersurile pentru această măsură au început în 2016, după cum relata la acea oră myTEX.ro (detalii, aici). „Au trebuit de peste tot avize, de la Consiliul Județean, care are și el acolo o bucată de drum, de la Poliție, evident și acum, în mod ciudat și ironic, am așteptat avizul de la Ministerul Culturii, care a început de fapt procedura în 2016”, a precizat Mihai Grigore, consilier local.
Vizitatorii au la dispoziție o parcare generoasă în Viscri.
„Dacă lași mașina la parcare și ai nevoie de transfer poți să folosești căruțașii locali sau proprietarul unei pensiuni care vine cu mașina lui”, a explicat Alexu Toader, proprietar pensiune.
Viscri, sit rural UNESCO, numără puțin peste 200 de case și este ideal să fie explorat la pas. La o plimbare prin spatele șurilor pot fi admirați caii care aleargă liber, oile sau vacile. „E atât de frumos să vezi animalele, să treci pe sub umbra copacilor, să te bucuri de natură”, spun turiștii încântați.
Mașinile interzise în Viscri, satul Regelui Charles al III-lea. Din loc în loc au fost puse și indicatoare. De exemplu, până în centrul satului aveți de mers pe jos doar șase minute și până la biserica fortificată 15 minute, adică mai puțin de doi kilometri.
Asocierea satului cu numele regelui Charles, care deține aici o proprietate, a atras de la an la an turiști din toate colțurile lumii. Anul trecut au venit 14.000 de vizitatori. „Cu siguranță nu și-a dorit (n.r. – Regele Charles) prin prezența lui să fie totul parcat cu autocare sau cu mașini mult prea multe parcate pe această uliță frumoasă”, spune Ursula Radu-Fernolend.
În sate izolate din Vestul Europei, interzicerea accesului mașinilor este o normalitate de mult timp.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Madam Jighira, satului cui? Puțină atenție la înțelesul cuvintelor, vă rugăm.

Cât despre ideea cu parcarea la intrarea în sat, ideea-i foarte bună.

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
1 an în urmă

Etete, se gaseste si cate un prostalete sa citeasca intreg articolul. Oare de cate ori s-a repetat titlul? Poate sa ne zica putinistul latrator urat mirosotor? Pam, pam!

Barbu Gh.
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Boschete, n-a dat AVC-ul în tine, fie-ți-ar rasa dreaqu să-ți fie de aurolac!?
Când o mierlești? Crotalul electronic îl ai actualizat?
Nu mai lauzi dozele? Câte botnițe ai pe rât când ieși din cocină și infestezi străzile?

1 an în urmă

[…] e așteptat Regele Charles al III-lea la Viscri. Potrivit surselor oficiale ale news.ro, regele va sosi în România în data de 2 iunie. El va fi […]

Back to top button