Expres

Martor la accident pe pârtie. Cum puteți ajuta

Martor la accident pe pârtie. Cum puteți ajuta

Salvamontiștii brașoveni au prezentat un set de recomandări necesare pentru a ști cum să reacționăm corect în caz de accident produs pe pârtiile de schi, la care suntem martori, nu victime, evident. „Nu este necesară nicio pregătire specială pentru a fi în măsură să reacționați corect, ci doar cunoașterea unor reguli simple”, spun cei de la Serviciul Public de Salvamont Brașov, care se ocupă, în principal, de domeniul schiabil din Postăvarul.

– Ca turiști, martori ai unui astfel de eveniment, asigurați-vă că nu vă puneți în niciun moment în pericol și pe cât posibil, protejați și celelalte persoane din proximitate.

– Balizați locul accidentului, pentru ca ceilalți schiori să vă poată observa și ocoli din timp. Acest lucru îl puteți face înfigând schiurile, cu coada în zăpadă, sub forma literei „X”, la o distanță de aproximativ 5 m deasupra locului accidentului. Dacă le înfigeți mai aproape, riscați să fiți loviți de ele în momentul în care vântul sau alt schior le-ar putea dărâma. De asemenea, dacă le puneți la o distanță mai mare, există riscul ca alți schiori să treacă între ele și persoana accidentată. În cazul în care vă aflați într-o zonă cu vizibilitate redusă (sub ruperi de pantă, curbe etc.), dublați această balizare cu una într-o zonă cu vizibilitate bună.

– Pe toată perioada cât vă aflați în proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajuta, stați cu fața spre deal, pentru a putea observa traficul din amonte și pentru a vă putea feri, în timp util, în cazul unui pericol (schior care pierde controlul și v-ar putea lovi).

– Nu lăsați persoane să staționeze sau să se oprească inutil în zona accidentului, în special în zonele înguste, pentru fluidizarea traficului și pentru reducerea riscului de a fi loviți.

– Strângeți date esențiale pentru a putea anunța accidentul:
NUMĂRUL DE PERSOANE IMPLICATE
STAREA LOR
LOCUL EXACT ÎN CARE VĂ AFLAȚI
Dacă nu cunoașteți zona, folosiți balizele de pe marginea pârtiei (acele indicatoare rotunde, a căror culoare reprezintă gradul de dificultate a pârtiei și care au un număr ce reprezintă zona în care vă aflați). Dacă din cauza ceții nu puteți observa aceste balize, întrebați alți schiori care cunosc mai bine zona.

– Anunțați accidentul sunând la Numărul Unic de Urgență 112 sau la Dispeceratul Național Salvamont – 0 SALVAMONT (0725826668). Comunicați dispecerului datele culese. Nu sunați niciodată după ajutor înainte de a fi în măsură să comunicați locul exact în care vă aflați!

– Așteptați echipa salvamont și nu interveniți în niciun fel asupra victimei (nu o mutați, nu-i scoateți clăparii, mănușile etc.). Lăsați-o în poziția în care ați găsit-o, încercând pe cât posibil să o susțineți în acea poziție și protejați-o termic (geaca pe post de pătură, folie sirius, pachete de încălzire etc.).
Ajutorul vostru va face diferența și va ușura considerabil munca echipei de intervenție, prin scurtarea timpilor de răspuns, precum și prin creșterea confortului persoanei accidentate.

Rezumând, punctele esențiale în cazul în care ați fost martor la un accident pe pârtia de schi sunt :

– Siguranța proprie
– Semnalizarea zonei
– Strângerea datelor despre eveniment
– Anunțarea evenimentului
– Susținerea poziției și protejarea termică a victimei


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare