Expres

Marile greșeli la cumpărarea unui imobil

Marile greșeli la cumpărarea unui imobil

Când vine vorba de cumpărarea unui imobil, oamenii sunt bucuroși că urmează să obțină un imobil în urma tranzacției. Puțini însă se gândesc la toate aspectele implicate sau la eventualele probleme ascunse. Este bine să știți eventuale probleme costisitoare, înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, pentru a putea fi evitate. Contractul odată încheiat este prea târziu ca să mai fie ceva îndreptat.

Mai jos sunt cele mai dese și mai costisitoare șase greșeli de evitat la cumpărarea unui imobil, conform Notariate.ro

1. Avans mare antecontract

Din diferite motive, mulți oameni achită un avans mare la antecontract, însă nu știu că taxele notariale se plătesc în funcție de suma avansului și nu se scad din taxele contractului de vânzare. Deci practic le plătesc de două ori.

2. Modificări efectuate în apartament

Sunt cazuri frecvente în care proprietarul a făcut modificări importante în imobil fără autorizație de construcție (modificat pereți, dărâmat nișe etc.) și fără să refacă schița apartamentului (cadastru), astfel încât actele nu se mai potrivesc cu realitatea. Mai ales în cazul celor care cumpără prin credite bancare, evaluatorul băncii va observa acest lucru și va putea respinge dosarul pentru credit.

3. Probleme cu vecinii

Vecinii din proximitate pot crea probleme (inundații, zgomot, mirosuri etc.), care în momentele vizionării imobilului nu pot fi observate. Trebuie știut că orice imobil vine cu vecini care nu pot fi schimbați, iar cei problematici pot strica atmosfera de locuit.

4. Facturi restante

Fiecare imobil are facturi lunare care pot avea restanțe (curent, gaz, întreținere etc). Chiar dacă nu sunt restanțe, cumpărătorii trebuie să aibă în vedere că între momentul cumparării imobilului și predarea efectivă, pot exista diferențe de câteva luni, iar facturile către utilități vor fi în mod cert venite cu un decalaj.

5. Cheltuieli viitoare agreate de fostul proprietar

În cazul asociațiilor de proprietari, periodic se fac reparații/investiții în îmbunătățirea blocului (izolație acoperiș, modernizare lift, reparații subsol, înlocuit instalații etc.) care presupun cheltuieli suplimentare semnificative pentru noul proprietar. Aceste cheltuieli pot modifica prețul pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul.

6. Verificare monument istoric/risc seismic

În situația imobilelor vechi există posibilitatea de încadrare a clădirii că monument istoric sau să fie expertizată că având risc seismic (imobil cu bulină). Dacă imobilul este monument istoric, vânzătorul este obligat să ofere apartamentul spre vânzare statului român și dacă acesta nu îl dorește, îl poate vinde pe piața liberă. Totodată, unui monument istoric i se pot aduce modificări numai cu acordul ministerului culturii. Dacă imobilul este încadrat că având risc seismic, există posibilitatea că acesta să între în reconsolidare. Astfel, proprietarii trebuie să suporte costurile consolidării și să fie mutați de către Primărie în locuințe de necesitate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare