Mamă şi fiu, revedere după 68 de ani de amărăciune
O femeie în vârstă de 92 de ani care fusese separată de fiul ei în timpul Războiului Coreean a reuşit să-l revadă pe „băiat” după 68 de ani de aşteptare. Sang Chol avea patru ani când a fost separat de mama lui, unul ajungând să trăiască în Coreea de Sud, iar celălalt în Coreea de Nord. Cei doi s-au revăzut de abia luni, după 68 de ani.
Lee Keum-seom a mers să-şi vadă fiul într-o staţiune din Coreea de Nord, ea fiind însoţită de cele două fiice, care au crescut în Coreea de Sud, iar el de nora lui. Aşa cum era de aşteptat, cei doi au izbucnit în plâns imediat ce s-au văzut. Emoţionat, Sang Chol i-a arătat mamei sale o poză cu tatăl lui, alături de care rămăsese în Nord acum aproape şapte decenii.
„Asta e o poză a tatălui meu, mamă”, i-a spus Sang Chol femeii, cu lacrimi în ochi.
Lee Keum-seom este doar una dintre zecile de persoane din Coreea de Sud care au mers în stațiunea situată la sud de Zona Demilitarizată, pentru a-şi revedea rudele de care fuseseră separate.
Din păcate, doar 89 de familii din 57.000 au fost selectate pentru a beneficia de un astfel de privilegiu, ca urmare a Declarației de la Panmunjom, semnată de liderul sud-coreean Moon Jae-in, și de omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, conform stirileprotv.ro.
Peste 60% dintre cei care au mers să-și revadă rudele au în jur de 80 de ani.
Atunci când au sosit în stațiunea Hanwha din Sokcho, oamenii au fost aplaudați de lucrătorii Crucii Roșii, fiind întâmpinați cu mesajul: „Vă felicităm sincer pentru reuniunea cu familiile de care ați fost separați”.
Unii membri ai familiilor nu au apucat momentul revederii… „Am aplicat să îmi văd fratele mai mare. Dar el a murit, așa că nu îl voi mai vedea niciodată. De aceea, o să îmi văd nepotul și pe soția fratelui. Pe de o parte, sunt tristă că nu-l voi mai vedea. Pe de altă parte, sunt fericită că îmi voi întâlni nepotul”, a mărturisit Ahn Seung-chun.
„Sunt complet dezamăgit pentru cei care nu au fost selectați, așa că încerc, alături de partenerii nord-coreeni să găsim noi soluții, pentru că sunt numeroși oameni care așteaptă să își revadă familiile. Imaginați-vă 73 de ani în care să trăiești fără să știi dacă membrii familiei mai sunt sau nu în viață. Agonia și furia… Este o tragedie de neînchipuit”, a spus Park Kyung-seo, președintele Crucea Roșie Coreea de Sud.
„Dintre toate proiectele umanitare, aceasta este prioritatea noastră de top, pe care trebuie să o aibă în vedere ambele Corei. Întrucât și eu sunt membrul unei familii separate, rezonez cu toată tristețea și durerea”, a spus şi președintele sud-coreean.
În zecile de ani care au trecut de la Războiul Coreean, multe familii au fost reunite cu ajutorul Crucii Roșii. Pe de altă parte, peste 75.000 de solicitanți și-au pierdut deja viața de când a demarat acest proces.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.