Expres

Mai mulți medici și mai puțini angajați TESA

  • logomytex.png
 

Indiferent dacă spitalele se află sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorităților locale, ele vor avea peste o lună normative noi de personal.

Adică vor avea mai mulți medici și asistente medicale, dar mai puțini angajați TESA.
Proiectul de Ordin privind modificarea normativului de personal pentru unitățile sanitare cu paturi se va afla postat pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro, secțiunea Transparenta Decizională. După perioada de dezbatere publică și publicarea în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sănătății va fi aplicat în toate unitățile sanitare cu paturi, indiferent dacă unitățile sanitare se află sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorităților locale. „Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor să angajeze un număr mai mare de medici și personal medical cu pregătire medie deoarece am îmbunătățit criteriul de normare în acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, între un minim și un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secția sau compartimentul cu deficit”, a declarat ministrul Sănătății, Cseke Attila.
Astfel, conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistență medicală spitalicească, eliminându-se diferențierea pentru specialități medicale și chirurgicale, așa cum este prevăzut în prezent.

1 medic la 5-15 paturi
Criteriul de normare a asistenței medicale în funcție de numărul de paturi va fi de 1 post de medic la 5-15 paturi și un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tură. De exemplu, dacă în prezent pentru specialitățile medicale din spitalele mari (regionale, de urgență, institute, spitale clinice etc) era prevăzut 1 post de medic la 12 paturi și 1 post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tură, după aplicarea noilor prevederi va exista 1 medic la 5-15 paturi și un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.
La fel și la asistența medicală spitalicească din spitalele județene și de specialitate. Dacă până acum exista  impusă angajarea unui medic la 16 paturi și a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tură, începând cu noile prevederi se dă posibilitatea unității respective să decidă dacă va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.
Și pentru asistența medicală acordată în unitățile, secțiile sau compartimentele de cronici se va îmbunătăți normativul. Dacă până în prezent exista 1 post de medic la 20 paturi și un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tură, conform noului normativ este prevăzut 1 post de medic la 18-25 paturi și 1 post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tură, în funcție de necesități.
Pentru sanatorii s-a prevăzut un post de medic la 30-45 paturi și 1 post de asistent medical la 20-30 paturi/tură. În cazul preventoriilor, va fi 1 medic angajat la 70-100 paturi și un cadru mediu sanitar la 30-50 paturi/tură.

3.100 de angajați vor fi concediați
În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă, normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2-115 de persoane din categoria TESA în unitățile sanitare unde există excedent de personal față de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi restructurate.
 „Nu mai putem susține un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie să eficientizăm activitatea unităților sanitare. Am făcut o analiză asupra situației la zi din spitale și am constatat că unități sanitare similare ca structură și adresabilitate funcționează cu număr diferit de angajați TESA. Problema este că, cei cu o structură «bogată» în personal funcționează la fel ca și ceilalți. Noul normativ va ajuta toate spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70%  cheltuieli de personal din bugetul unității sanitare cu paturi începând cu 1 ianuarie”, a declarat ministrul.

Spitalul Județean Brașov, exemplu negativ
Ministrul Sănătății spune că spitale cu același număr de paturi, 922, au o diferență de personal TESA angajat de aproape 24 persoane. El a dat de exemplu Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, care are angajate 61 de persoane, în timp ce Spitalul Clinic de Urgență Brașov are 85 de persoane. „Atenție – acesta nu este personal medical, care să realizeze servicii pentru pacienți, este, de personal administrativ”, subliniază Cseke. Noul normativ în cazul acestor unități este de 39 persoane angajate în categoria TESA. Totuși, cel mai mare număr de posturi reduse pentru a se încadra în noul normativ va fi la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați unde, la un număr de 1.222 paturi sunt în prezent angajate 154 de persoane TESA și trebuie să rămână 39. Personalul de deservire, însemnând activități de întreținere clădiri și instalații de apă, lumină și încălzire va fi redus de la 1,5% posturi din ștatul de funcții la 1%.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button