Magistrații brașoveni protestează din nou împotriva Ordonanței 7
Nemulțumiți de prevederile OUG, magistrații brașoveni protestează din nou, în afara birourilor, asemenea săptămânii trecute. Anunțat inițial la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, protestul are loc, până la urmă, la sediul Tribunalului Brașov, fiind prezenți atât judecători, cât și procurori.
Amintim că, săptămâna aceasta, mai multe parchete și instanțe din țară și-au suspendat activitatea, în anumite intervale orare, ca măsură de protest față de OUG 7. Printre instituțiile unde s-a protestat s-au numărat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, dar și DIICOT.
Judecătorii Tribunalului Brașov și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la modificările aduse legilor justiției prin OUG nr. 7/2019, fără asigurarea transparenței decizionale și fără a exista avizul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției.
„Prin actul normativ menționat, au fost nesocotite în mod grav principiile constituționale consacrate de prevederile art. 1 alin 3 și 5 din Constituție, tehnice legislativă și previzibilitatea legii, fiind pusă în pericol independența magistraturii din România. Mai mult, posibilitatea executivului de a guverna prin ordonanțe de urgență trebuie să fie justificată de existența unor situații excepționale, care impun adoptarea unor reglementări urgente, în caz contrat putându-se vorbi despre o imixtiune nepermisă în competența legislativă a Parlamentului, încălcându-se principiul separației puterilor în stat. Utilizarea ordonanțelor de urgență penru a corela dispoziții din legi votate în cursul anului 2018, fără dezbateri parlamentare autentice, fără a ține seama de punctul de vedere exprimat de peste 90% din adunările generale ale instanțelor judecătorești și ale parchetelor de pe lângă acestea, ignorând total avizele emise de Comisia de la Veneția, rapoartele GRECO și ale Comisiei Europene, împreună cu inconsecventa abordare a principiului separării carierelor, clamat cu obstinație de legiuitor până în prezent, expune din nou magistratura unor experimente fără sfârșit, derulate fără analize sau studii de impact”, este punctul de vedere al magistraților Tribunalului Brașov, prezentat încă de săptămâna trecută.
Potrivit acestora, reglementarea unor aspecte esențiale pentru funcționarea justiției prin ordonanță de urgență, fără consultare conduce la erodarea constantă a imaginii justiției, la pierderea stabilității raporturilor juridice și a încrederii publicului în actul justiției.
Magistrații susțin că cercetarea lor și a colegilor lor de către o structură de parchet care „se sustrage principiilor independenței și al controlului ierarhic” reprezintă un real pericol la adresa independenței lor.
„Presupusa necesitate a rezolvării situației delegărilor în funcțiile de conducere ale PÎCCJ, DNA, DIICOT și SÎÎJ, deși nu există vreo problemă evidentă legată de modalitatea de delegare, se transformă într-o interdicție perpetuă a oricărui fel de delegare, rezultatul fiind că oricare dintre aceste structuri de parchet poate rămâne fără procuror general sau procuror-șe, vacantarea funcției putând fi generată de deces, boală sau demisie, caz în care procedura de numire nu ar putea fi finalizată de pe o zi pe alta”, mai susțin judecătorii de la Tribunalul Brașov.
CITIȚI ȘI:
BRAȘOV. Procurorii de la două Parchete își suspendă activitatea judiciară
Procurorii brașoveni își exprimă și ei nemulțumirea față de modificările „de urgență” din Justiție
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.