Expres

Lucrările la planetariul de la ZOO Braşov au fost scoase la licitaţie, valoarea investiţiei fiind estimată la aproape 5 milioane de lei

 

Lucrările de amenajare a planetariului de la Grădina Zoologică Braşov (în clădirea unde se află şi casa de bilete, recepţia, birourile, policlinica veterinară etc.) au fost scoase la licitaţie, astfel că acesta ar putea fi gata în prima parte a anului viitor.

„Aşteptăm să se finalizeze procedurile de licitaţie, să înceapă lucrările. Sperăm ca acestea să fie finalizate în prima parte a anului viitor. Termenul de execuţie este de nouă luni de la data atribuirii contractului”, a explicat directorul ZOO Braşov, Alin Pînzaru, precizând că se va realiza şi resistematizarea intrării.

Potrivit anunţului de licitaţie postat pe 22 mai, data limită de depunere a ofertelor este 9 iunie orele 15.00, iar cea de evaluare este 6 iulie orele 18.00.

Conform anunţului, contractul presupune întocmirea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de amenajare a planetariului în incinta Grădinii Zoologice Braşov. Valoarea estimată a contractului (fără TVA) este de 4.717.402 lei (179.581 lei fără TVA reprezintă servicii de proiectare şi asistenţă tehnică, iar 4.537.821 lei fără TVA – execuţie lucrări şi echipamente).

Potrivit directorului ZOO Braşov, planetariul va avea 92 de locuri, dintre care două pentru persoanele cu dizabilităţi (care vor avea la dispoziţie şi un lift), poziţionându-se astfel în topul celor mai mare planetarii din ţară. Clădirea va fi prevăzută cu o platformă, astfel încât în partea de jos să poată fi amenajată (ulterior) o zonă de divertisment, cu jocuri multimedia. „Amenajarea nu este inclusă în această licitaţie. O variantă ar fi să obţinem sponsorizări”, a precizat directorul ZOO Braşov.

După deschiderea planetariului, vor exista trei tipuri de bilete: cel pentru vizitarea grădinii zoologice, cel pentru intrarea la planetariu şi unul care va permite accesul în ambele zone, la un preţ mai bun decât dacă s-ar cumpăra bilete separate.

Proiectoare 4K

Studiul de fezabilitate propunea două sisteme de proiectare, fiind aleasă varianta care presupune amplasarea a două proiectoare cu rezoluţie 4K.

În fapt, varianta aleasă presupune ca proiecţia semnalului video pe suprafaţa semisferică să se realizeze prin intermediul a două video proiectoare având sursa de lumină diode laser şi accesorii optice de conversie şi mişcare amplasate diametral opuse, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat.

Această variantă era recomandată, deoarece oferă avantaje privind calitatea şi confortul vizual.

Cealaltă variantă presupunea ca proiecţia semnalului video pe suprafaţă să se realizeze prin intermediul a mininm două video-proiectoare echipate cu lentile de proiecţie dimensionate corespunzător şi accesorii optice de conversie şi mişcare, amplasate diametral opus, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat.

Scaunele vor avea caracteristici speciale pentru acest tip de vizionare, spătarul putând fi înclinat la un unghi care permite cu uşurinţă vizionarea proiecţiei de pe cupolă dintr-o poziţie confortabilă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button