Expres

Licitaţia pentru autostrada Ploiești – BRAȘOV va fi lansată luni

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi seară, că licitaţia pentru autostrada Ploieşti-Braşov, în parteneriat public-privat, va fi lansată luni, iar în termen de 30 de zile investitorii străini şi români vor putea depune ofertele. Tipul licitaţiei va fi selecţia competitivă, a adăugat prim-ministrul. „Mă bucur să anunţ că, luni, se va lansa licitaţia pentru realizarea autostrăzii Ploieşti – Braşov, în parteneriat public-privat, un proiect aşteptat de mult timp şi pentru care Guvernul a făcut eforturi în ultimele luni. În termen de 30 de zile, investitori români şi străini pot depune ofertele, iar tipul licitaţiei va fi selecţia competitivă. Vor urma negocieri cu investitorii selectaţi, astfel încât în luna decembrie estimăm semnarea acordului de parteneriat public-privat pentru realizarea acestei autostrăzi”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută joi seară la Palatul Victoria.

Construcţie în parteneriat public-privat

Urmărirea dezvoltării contractului va fi efectuată în principal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Obiectivul va fi implementat prin parteneriat public-privat, iar proiectul va fi realizat în două etape. Prima etapă se va derula pe parcursul a 24 de ani şi prevede servicii de proiectare, lucrări de întreţinere şi operare în regim de parteneriat public privat. Proiectarea şi construirea autostrăzii vor dura 4 ani, urmată de o perioadă de 20 de ani de întreţinere şi operare. Guvernul menţionează că, având în vedere perioada medie de amortizare a lucrărilor de construcţie aferentă autostrăzii, respectiv de 50 de ani, la finalul duratei contractului autostrada va mai avea o valoare reziduală de aproximativ 60% din costul cu realizarea lucrărilor de construcţie. În cea de-a doua etapă autostrada va fi exploatată în regim de autostradă cu taxă, astfel încât să fie amortizată la nivel de costuri inclusiv valoarea reziduală a construcţiei de la finalul etapei 1, fără ca aceasta să fie suportată în etapa 1, etapă în care valorile de trafic nu sunt încă foarte mari, iar acest un efort bugetar imediat fără ca sumele investite să fie ulterior recuperate.

Autostrada se face după planul din 2002

Studiul de fundamentare pentru Autostrada Ploieşti Braşov, aprobat de Guvern, arată că autostrada va fi construită prin revenirea la traseul dintr-un studiu de fezabilitate din 2002-2006. Un studiu realizat ulterior, în 2015, propunea traversarea zonei printr-o serie de tuneluri. Însă Guvernul a renunţat la această variantă, cu 10 km tuneluri, respectiv 20 de km de galerie şi îmbunătăţirea elementelor geometrice spre o viteză nenecesară, pentruc[ ar fi a condus la creşterea costului construcţiei cu peste 600 de milioane dolari Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură au criticat soluţia parteneriatului public-privat pentru Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti-Braşov, precizând că planul aprobat de Guvern este un „dezastru iminent”, din cauza stabilirii traseului prin mijlocul râului Prahova şi al staţiunilor de pe Valea Prahovei. Ei au menţionat că ideea construirii pe aliniamentul din studiul de fezabilitate din 2002 ar însemna un „dezastru ecologic” pentru Valea Prahovei, cu consecinţe negative pentru turism.

Taxă pe autostrada Bucureşti – Ploieşti, din 2019

Deşi va fi mai ieftină pentru stat, pentru şoferi, în schimb, autostrada va fi mai scumpă. Taxa care va trebui plătită pentru folosirea autostrăzii se va dubla şi se va introduce taxare şi pe autostrada existentă Bucureşti-Ploieşti.
Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurşi este limitată la 6,3 euro fără TVA. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plăteşte, pentru fiecare 100 km autostradă, 8,82 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără TVA. Studiul mai preciează că şoferii vor plăti o taxă şi pentru sectorul deja aflat în exploatare dintre Bucureşti şi Ploieşti, începând cu anul 2019. Din calcule rezultă că pentru perioada 2023 – 2043 pentru autostrada Ploieşti – Braşov (Cristian) încasările minime rezultate numai din taxa de utilizare a autostrăzii pe acest sector vor fi de aproximativ 1,375 miliarde euro. Aceasta poate creşte în urma indexărilor anuale, a creşterii traficului, şi nu în ultimul rând a finalizării etapelor de proiectare şi construcţie mai devreme de 48 luni. În ceea ce priveşte traficul pe tronsonul Bucureşti – Ploieşti în lungime de aproximativ 62 km, din calcule rezultă un venit minim total numai din taxa de utilizare a sectorului de autostradă pentru perioada 2019 – 2043 de aproximativ 750 milioane de euro. Deci valoarea minimă totală obţinută numai din taxa de utilizare a autostrăzii Bucureşti – Braşov (Cristian) pentru perioada 2019 – 2043 este estimată la suma de 2,125 miliarde euro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button