Legea porcului. Animalul crescut în gospodărie nu poate fi vândut, nici viu, nici tăiat
Legea porcului. Animalul crescut în gospodărie nu poate fi vândut, nici viu, nici tăiat.
ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interdicţia pusă pentru comercializarea porcilor sau a cărnii provenită de la aceștia. În plus, proprietarii de porci crescuţi în gospodărie sunt obligaţi să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.
Noile reguli pentru creşterea porcilor în gospodăria ţărănească au ca bază legală Legea nr. 122/2023, cu Normele de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023 privind aprobarea condiţiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România.
Aceste reguli, care au devenit obligatorii din 24 octombrie 2023, au fost introduse pentru a asigura siguranţa şi sănătatea animalelor, dar şi pentru a preveni răspândirea bolilor în rândul porcinelor din gospodăriile oamenilor.
Noile norme
Legea porcului. Normele prevăd că mişcarea porcinelor se realizează după cum urmează:
a) în exploataţia noncomercială (gospodărie) de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:
- exploatații noncomerciale;
- exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
- exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
- abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
- exploatații noncomerciale;
- exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
- abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.
d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.
Restricții și pentru transportul porcilor
Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curăţate şi dezinfectate după fiecare descarcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploataţie de animale.
Operaţiunea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecţie a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operaţiunea.
Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curăţeniei, spălării şi dezinfecţiei mijloacelor de transport animale vii se consemnează într-un registru de evidenţă a proceselor verbale de dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii.
Ca excepţie, transportul porcinelor vii de către proprietarii acestora se poate face cu propriile mijloace de transport, pe o distanţă mai mică de 50 de km, fără ca acestea să fie înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerinţelor generale privind transportul de animale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97.
Alte condiţii impuse gospodarilor
Pe lângă aceste condiţii, gospodarii care se ocupă cu creşterea porcilor trebuie să aibă în vedere îndeplinirea unor condiţii de biosecuritate. Scopul impunerii acestora este de a preveni îmbolnăvirea animalelor. Porcii trebuie să fie ţinuţi în adăposturi împrejmuite, astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine, din alte exploataţii, sau cu animale sălbatice. Adăposturile trebuie construite în aşa fel încât să poată fi curăţate şi dezinfectate cu uşurinţă.
În acest sens trebuie să se asigure şi condiţii de protecţie şi igienă pentru cei care vin în contact cu animalele din aceste adăposturi. La intrare şi la ieşire, aceste persoane trebuie să aibă condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei.
Creşterea porcilor în gospodării presupune ca accesul vizitatorilor să fie restricţionat în spaţiile în care sunt adăpostite animalele. Totodată, crescătorii trebuie să împrejmuiască spaţiile de depozitare în care sunt ţinute furajele şi aşternutul porcilor.
Actul normativ mai prevede ca animalele să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare. Paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate, de asemenea, numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare.
Creşterea porcilor presupune atenţie la administrarea hranei destinate acestora. Resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie folosite la hrana porcilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.