Legătura dintre BRAȘOV și „criza gunoaielor” din Sectorul 1
Braşovul trebuie să înveţe din criza deşeurilor din sectorul 1 al Capitalei şi trebuie să urgenteze decizia de amplasare a viitorului Centru pentru Managementul Integrat al Deşeurilor(CMID), spune secretarul de stat în Ministerul Mediului, brașoveanul Ionuţ Banciu, vicepreşedinte al PNL Braşov.
„Braşovul trebuie să înveţe din criza deşeurilor din sectorul 1 al Capitalei şi să o facă rapid! În Sectorul 1 a fost decretată starea de alertă pentru 30 de zile din cauza situaţiei sanitare generate de necolectarea deşeurilor populaţiei şi ale agenţilor economici din sector. Acest caz, fără precedent în Capitală, trebuie să fie o lecţie importantă pentru oraşele care întârzie un sistem modern de gestionare a deşeurilor”, a afirmat Ionuţ Banciu, într-o postare pe Facebook.
Acesta a menţionat că, din cauză că Bucureştiul „întârzie de ani buni realizarea unui sistem integrat, modern şi unitar, la nivelul tuturor celor 6 sectoare”, deşeurile „depind de voinţa privată a sortatorilor şi proprietarilor gropilor de depozitare, de a deschide sau nu porţile camioanelor pline de gunoaie”.
„Judeţul Braşov trebuie să urmeze aceeaşi cale europeană, care vizează ZERO deşeuri la groapa de gunoi. Într-un moment ca cel de acum, direcţia e una singură: asumarea rapidă a unei decizii de amplasare a viitorului centru al acestui sistem. Altfel, riscăm (Braşovul – n.r.) să pierdem şi finanţarea POIM, după cea ratată prin POS mediu. Vorbim de sume care, odată pierdute, va fi greu să fie suplimentate din altă parte”, a punctat Ionuţ Banciu.
Acesta susţine că, în paralel, trebuie ca şi cetăţenii Braşovului „să înveţe să genereze cât mai puţine deşeuri, iar ceea ce poate fi refolosit, să ajungă în circuitul de producţie”.
„Totodată, toată lumea trebuie să înţeleagă că un astfel de sistem modern (CMID) nu rezolvă doar problema deşeurilor din judeţul nostru, ci devine în sine o investiţie care atrage finanţări, locuri de muncă şi, implicit, bani la bugetul local. România produce anual peste 6,5 milioane tone de deşeuri. Din acestea, doar 5% provin din judeţul nostru.
Trebuie să urgentăm decizia de amplasare a viitorului CMID pentru a intra într-o lume normală a gospodăririi propriilor deşeuri, dar şi pentru a nu îngreuna şi mai mult situaţia României într-un subiect aflat în topul celor urmărite de Comisia Europeană cu riscuri de sancţiuni pentru ţara noastră”, a mai afirmat Ionuţ Banciu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.