Expres

Lansarea navetei Discovery, amanata din cauza unui senzor defect

  • logomytex.png
 

Un senzor defect aflat la bordul navetei a fost la originea amanarii de catre NASA a lansarii Discovery, care ar fi trebuit sa aiba loc miercuri, dar care ar putea fi reprogramata cel mai devreme sambata. O reusita a incercarii de miercuri, prima zi a ferestrei de lansare care se inchide la 31 iulie, ar fi marcat ineperea primei misiuni spatiale de la dezastrul navetei Columbia, care s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera terestra in urma cu doi ani si jumatate.
Nu vom fi in nici un caz pregatiti pentru lansarea navetei mai devreme de sambata , a declarat Wayne Hale, adjunctul managerului navetei. Vom analiza datele tehnice pana ce vom reusi sa rezolvam problema , a adaugat el.
NASA a precizat ca senzorul defect indica un nivel scazut in interiorul rezervorului extern, chiar daca acesta fusese umplut cu combustibil cu cateva ore inainte. Vom avea nevoie de timp pentru a intelege ce trebuie sa facem pentru a remedia situatia , a declarat George Diller, purtatorul de cuvant al NASA. Exista o foarte mare dezamagire in randul personalului de la centrul de control si de la locul lansarii. Toata lumea se astepta ca naveta sa fie lansata miercuri, a precizat el.
Membrii echipajului se aflau deja la bordul navetei in momentul in care lansarea a fost amanata. Mai multe nereguli au fost inregistrate in cele 24 de ore de dinaintea lansarii navetei Discovery, programata pentru miercuri.
Miercuri dimineata, informatiile privind starea vremii sugerau ca lansarea ar putea fi amanata din cauza conditiilor nefavorabile, in timp ce reparatiile facute in cursul diminetii la un dispozitiv de incalzire al navetei a determinat amanarea cu cateva ore a umplerii rezervoarelor cu combustibil. In cursul zilei de marti, o bucata de plastic de la una dintre ferestrele navetei a cazut si a deteriorat, in zona cozii navetei, doua placi ale stratului de izolare, care au trebuit inlocuite.
Cu toate acestea, senzorul defect a fost cel care a determinat amanarea lansarii cu circa trei ore inainte ca aceasta sa aiba loc.
Senzorul respectiv era utilizat la monitorizarea hidrogenului lichid din interiorul rezervorului, el comandand oprirea motoarelor navetei in cazul in care detecta un nivel insuficient de combustibil.
Unul dintre controlorii lansarii a declarat ca dispozitivul defect era cel care monitorizeaza nivelul scazut al combustibilului si care face parte dintr-un set de patru senzori, dintre care doi trebuie obligatoriu sa functioneze .Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button