Expres

La ce trebuie să fiți atenți când faceți cumpărături online! Recomandări din partea IPJ BRAȘOV

 

Urmare a măsurilor restrictive dispuse de Guvern în contextul pandemiei de COVID-19, a crescut numărul persoanelor care fac cumpărături online.

„Din păcate, nu toți cei care accesează diferite platforme de vânzări au suficientă experiență pentru a efectua cumpărături în siguranță. În același timp menționăm că infractorii cibernetici și-au perfecționat metodele prin care obțin date personale ale cumpărătorilor și evident sume de bani considerabile (de cele mai multe ori)”, atenționează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

IPJ Brașov, prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității, îți recomandă:

-Cumpără doar din surse de încredere. Cumpără de la firme și magazine pe care le cunoști.
-Gândește de două ori înainte să plătești. Fii sigur că înțetegi riscurile pe care le implică cumpărăturile on-line.
-Verifică reviw-urile și rating-ul. Mai ales ale site-urilor pe care nu le cunoști și pe cele ale vânzătorilor individuali.
-Folosește carduri de credit atunci când cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ce ai comandat, emitentul cardului îți va returna banii.
-Nu trimite bani persoanelor necunoscute. Așa cum nu ai da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o face nici pe internet. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
-Verifică plățile curente. Înainte de a furniza datele cardului pentru a iniția plată curentă pentru un serviciu on-line, află cum o poți opri dacă dorești.
-Salvează toate documentele legate de achizițiile online. Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării ori pentru a dovedi că ai făcut plata bunurilor.
-Nu trimite detaliile cardului prin e-mail. Nu trimite niciodată o copie a cardului tău, a numărului de card, PIN-ului sau orice altă informație.
-Asigură-te că transferul de date se face în mod securizat. Folosește site-uri care au un protocol HTTPS și un certificat SSL. Ține minte: simbolul lacătului nu înseamnă neaparat că site-ul este unul legitim.
-Ai decis să nu cumperi nimic? Nu uita de datele cardului. Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza și nu salva datele cardului.
-Verifică dacă site-ul asigură tranzacții securizate. Cumpără on-line doar de pe site-uri care folosesc servicii de tip full authentification (ex. Verified by Visa/ Master Card Secure Cod).

Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button