Expres

La 7 ani, își terorizează colegii și învățătoarea / Părinții celorlalți copii nu-i mai lasă la școală

La 7 ani, își terorizează colegii și învățătoarea / Părinții celorlalți copii nu-i mai lasă la școală

Toți părinții unei clase pregătitoare a Liceului Andrei Mureșanu din Brașov au decis să nu-și mai trimită copiii la școală de aproape o săptămână, pentru că un elev i-ar fi agresat de mai multe ori, chiar și pe învățătoare.
Situația acestui elev a fost semnalată încă din octombrie 2023. El ar fi avut comportament violent și în grădiniță, „a fost mutat o dată la grădiniță, și o dată acum la școală în clasa pregătitoare”, spune purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur pentru Edupedu.ro.

„Este vorba de un caz de o violență ieșită din comun, cu care noi nu ne-am mai întâlnit până acum în școlile brașovene. Toate măsurile pe care le-am aplicat în alte cazuri de violență n-au funcționat pentru acest copil. Noi cei din educație, IȘJ și conducerea școlii nu mai suntem în măsură să propunem soluții“, a precizat Valentin Bucur.
E vorba și de agresiune fizică, este vorba și de agresiune verbală. Deci copilul a ajuns să fie agresiv inclusiv cu învățătoarea, căreia îi administrează picioare și pumni. Deci este un copil care este foarte greu de stăpânit și din păcate, nici părintele, mama, nu colaborează foarte bine cu autoritățile”, a mai spus reprezentantul IȘJ.

În acest caz au fost implicați și Prefectura Brașov, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și Biroul de siguranță școlară al Poliției.

De precizat, minorul agresor şi părinţii săi pot fi obligaţi să participe la programele speciale de consiliere psihologică, potrivit unui proiect adoptat anul trecut în Parlament.
Iar în situații de criză sau risc, consilierul școlar poate interveni fără acordul de părintelui, mai prevede un proiect de lege.

„Copilul meu a zis că nu mai merge la şcoală, că îl omoară”

„A fost bătut băieţelul meu, împreună cu un alt coleg, cu cureaua la ora de educaţie fizică şi sport”, spune un părinte. Este doar una dintre scenele la care au fost supuşi zeci de copii de la clasa pregătitoare a Liceului Andrei Mureşanu din Braşov, relatează Observator News.
„Copilul meu, din păcate, din prima zi când a venit copilul agresiv la şcoală, a fost lovit cu pumnii în ambii ochi”, spune un alt părinte.
„A avut un comportament agresiv şi faţă de copiii noştri şi faţă de doamna învăţătoare de la început. Dacă vorbesc doar în numele meu şi ceea ce i s-a întâmplat copilului meu, pe el l-a lovit cu pumnul o dată în umăr, o dată în stomac, o dată l-a împins şi a căzut”, este mărturia unui părinte.
Iar comportamentul agresiv al elevului a continuat şi în lunile următoare. Rând pe rând, copiii au ajuns acasă cu răni grave şi le-au povestit părinţilor ororile la care sunt supuşi zilnic.
Lucrurile au început să denatureze din nou. Copilul meu, care până atunci a suportat cumva cu stoicism, a început să-mi spună că nu mai vrea să mai fie prieten cu el, pentru că loveşte. Lovituri cu pietre în cap, vorbe foarte urâte spuse”, afirmă alt părinte.
În clasa pregătitoare a liceului din Braşov sunt 20 de elevi, iar din cauza celui agresiv, părinţii au preferat să-şi ţină copiii acasă. Protestul părinţilor de la clasa pregătitoare durează de cinci zile. Iar soluţii pentru ca această problemă să poată fi rezolvată încă nu au fost identificate. „Copilul meu a zis că nu mai merge la şcoală, că dacă îl duc la şcoală îl omoară”, spune un părinte, pentru Observator News.

Ce măsuri a luat conducerea școlii


Din octombrie până în prezent, copilul ar fi fost evaluat de un consilier școlar, iar la clasă a avut chiar un învățător suplimentar.

„Conducerea școlii a încercat să ia toate măsurile pe care un director de școală și un învățător le pot lua legal în ceea ce privește violența la un minor de clasă pregătitoare, începând de la supravegherea suplimentară inclusiv în pauze, în timpul orelor, atenție suplimentară, consiliere. Dar aici, dacă nu avem acordul părinților și dacă acel consilier nu are acordul părintelui, prerogativele lui sunt limitate. S-a mers chiar până la a suplimenta prezența la clasa cadrului didactic cu încă un cadru didactic. Nici măcar această măsură n-a dat rezultate. Situația acestui copil al copil a fost oarecum fluctuantă. Are perioade în care este foarte violent, apoi, perioade cu mai puțină violență, dar atunci când când devine violent devine violent extrem”, a explicat Valentin Bucur.

„Toate instituțiile abilitate au fost anunțate la momentul acesta. Noi încercăm și cred că următoarea soluție ar fi cu ajutorul DGASPC-ului să găsească soluții de instituționalizare a acestui copil. Sunt singurii în măsură acum să ia alte măsuri decât putem să le luăm noi”, potrivit reprezentantului IȘJ Brașov.

Și Ministerul Educației a fost înștiințat de acest caz, pentru că așa este procedura, a mai spus Valentin Bucur.

Părinții cer mutarea copilului la o altă școală


Luni, a avut loc o ședință cu reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar Brașov, DGASPC, Biroului de Siguranță Școlară și din CJRAE la care au fost invitați toți părinții din clasă, inclusiv mama copilului în cauză, care n-a putut participa, pentru că ar fi copilul bolnav.

„Au încercat să găsească soluții și acum suntem în situația în care încercăm să identificăm alte măsuri pe care putem să le luăm astfel încât să rezolvăm problema acestor părinți”, mai spune purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov.

„Acţionăm interinstituţional pe toate planurile şi încercăm să găsim cea mai bună metodă, astfel încât, să avem o rezolvare a acestui caz”, a declarat prefectul Brașovului, Cătălin Văsii.
„Copilul va beneficia de toate serviciile oferite de Centrul de Zi. Servicii de consiliere, de educaţie, de asistenţă socială, deci intervenție medico-psiho-socială”, a precizat Julieta Gîrbacea, directoarea DGASPC brașov.

Părinții au spus că în continuare nu-și vor duce copiii la școală până când nu va fi prezentată o soluție clară. „Niciunul dintre părinții care au copii în acea clasă nu își mai aduce copilul la ore de aproape o săptămână. Din declarațiile părinților, soluția clară ar fi ca acel copil să nu mai facă parte din acel colectiv. Însă gândiți-vă că orice măsură pe care noi am putea-o lua de a muta copilul fie în alt colectiv, fie într-o altă unitate școlară, nu face altceva decât să mute problema dintr-un colectiv în altul”, a conchis Valentin Bucur.

Ce prevede procedura de management al cazurilor de violență gravă


Potrivit Edupedu, procedura privind gestionarea cazurilor de violență din școli prevede mai mulți pași de urmat la nivel de școală și apoi alte instituții abilitate. Însă nu este prezentată și situația în care nici o măsură nu funcționează, cum pare să fie în acest caz, așa cum spune purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov.

La penultimul pas, 17, se precizează că „dacă comportamentul nu s-a îmbunătățit, directorul convoacă personalul școlii pentru a stabili noi măsuri de sprijin și sancțiuni”. Apoi, următorul pas, și cel final, prezintă doar situația în care „comportamentul elevului s-a îmbunătățit și măsurile de sprijin sunt sistate”.

Un caz similar, al unui elev de clasa a III-a mutat de la o școală la alta, a fost și în județul Dâmbovița unde elevul bănuit agresor a învățat singur în clasă și în școală o perioadă pentru că părinții se temeau să își lase copiii la școală.

Ministerul Educației a decis după apariția unui caz de agresiune între elevi la Școala Nicolae Titulescu din București, că este nevoie ca toți directorii să ia cursuri în plus ca să învețe să și aplice procedura de violență în școli, deși aceasta este făcută publică de câteva luni. Astfel toți directorii de școli au fost obligați să participe la sesiuni de formare privind managementul cazurilor de violență până în data de 31 martie 2024.

Până în data de 15 martie 2024, toate unitățile de învățământ preuniversitar au fost obligate să afișeze materiale vizuale de informare disponibile pe site.

Inspectoratele școlare județene vor monitoriza aplicarea Procedurii și incidența cazurilor de violență în acord cu prevederile în vigoare. În școlile cu un număr ridicat de cazuri de violență înregistrate, IȘJ și CJRAE vor acorda sprijin de urgență pentru planificarea și desfășurarea unor măsuri de prevenire și combatere a cazurilor de violență. Școlile identificate și măsurile luate vor fi raportate Ministerul Educației până în data de 31 martie 2024, preciza Ministerul.

Sursa foto 1: EduPedu


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
6 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Andrei Gheorghe
3 luni în urmă

și statul stă. inloc sa merga în casa unde crește sa vadă cum de a ajuns asa copilul. cine știe prin ce a trecut…

Willy
3 luni în urmă

Asa e in UE. Stati sa vedeti ce e in Canada din cate mi-au mai povestit tovarasi de ai mei mutati acolo. Daca va povestec ce grozavii am auzit ca se intampla la scoala nu ma crede nimeni. Alea cu… Citeşte mai mult »

Andrei Gheorghe
Răspunde la  Willy
3 luni în urmă

de la părinți care nu știu sa și crească copiii se trage . nu au treaba ONG urile. părinți care și ei la rândul lor au fost crescuți cu cureaua sau cine știe ce alte abuzuri fizice sau psihice

Amalia
3 luni în urmă

Băi nenorocitilor, ce faceți cu țara asta? Lăsați naibii laoparte corectitudinea politică și faceți ordine, nu vedeti unde s-a ajuns? In pușcărie cu derbedeul cocalar, cu tot cu părinți!

Andrei Gheorghe
Răspunde la  Amalia
3 luni în urmă

minte de găină. îl bagi în pușcărie și după ce iese îți dă în cap. nu asta este soluția. ci un stat care sa ia copilul de acolo și sa l facă bine prin multă muncă. dar noi nu avem… Citeşte mai mult »

Amalia
Răspunde la  Andrei Gheorghe
3 luni în urmă

minte de cocoș. Păi mergi tu și fă ceea ce trebuia să facă părinții derbedeului, de ce statul? Cine l-a conceput pe micul cocalar, statul?

Citeşte şi...
Close
Back to top button