Expres

Klaus Iohannis, propus oficial pentru funcția de secretar general al NATO

Klaus Iohannis, propus oficial pentru funcția de secretar general al NATO

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.ro surse oficiale. Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Informația privind demersul României a fost publicată inițial, pe Twitter, de corespondenta Bloomberg la Casa Albă.

Propunerile României pentru funcțiile de top la nivel internațional se discută între Administrația prezidențială, Guvern și MAE.

Administrația Prezidențială nu a comentat până acum această informație.

De la Guvern, purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a declarat: „În clipa de față în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”.

NATO refuză să comenteze

NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.

În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.

„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori.

De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea șeful statului la vremea respectivă.

Cum se alege secretarul general al NATO

Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.

Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.

O funcție importantă pentru Klaus Iohannis a fost invocată și în cadrul negocierilor pentru devansarea alegerilor prezidențiale. Liderii PSD și PNL au convenit în discuțiile cu președintele ca prezidențialele să aibă loc în septembrie, cu trei luni mai devreme. Numele președintelui a fost vehiculat și pentru o funcție înaltă la nivel european.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
3 luni în urmă

Dulapul, în cretinismul său feroce și mult prea bine cunoscut, s-a autopropus în acea funcție!

Ron
3 luni în urmă

Va lua postul, cel care sta mai frumos capra față de UE

Willy
3 luni în urmă

Asta ne mai lipsea, putoarea sef la NATO! Pai cu lenesul asta sef, in 24 de ore Rusia e la New York. Pana dau aliatii de el (caci cine stie pe ce meridiane umbla in excursii platite de la buget),… Citeşte mai mult »

Back to top button