Expres

Klaus Iohannis a criticat din nou Guvernul

 

Prezent la Gala Topul Național al Firmelor 2018, președintele Klaus Iohannis a criticat din nou Guvernul Dăncilă.

„Este foarte îmbucurător să observăm rezultatele bune din Topul Național al Firmelor, dar acestea sunt umbrite de evoluția economiei, care în prima parte a anului este marcată de încetinirea creșterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%. Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuției bugetare, după trei trimestre bugetul național înregistrează un deficit mai mult decât dublu față de anul anterior, ceea ce, evident, sporește riscul depășirii pragul de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipație și de prevedere în planul finanțelor publice este evidentă atunci când prognoza de creștere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele inițiale și sunt perpetuate carențe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investițiile publice rămân pe hârtie. În acest sens, atrag atenția că România nu își poate permite pași greșiți în cursa competitivității economice, iar aceasta este responsabilitatea esențială a decidenților politici. Preocupările și îngrijorările dumneavoastră ar trebui să fie și ale Guvernului. Acesta trebuie să asigure respectarea regulilor economiei de piață, să creeze infrastructura de care economia și cetățenii au nevoie pentru a prospera, să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile, bazate pe consultarea permanentă și onestă a actorilor relevanți din economie și societate.Mediul de afaceri așteaptă din partea decidenților mai multă implicare, mai multe rezultate concrete și mai puține măsuri anunțate și adoptate ad-hoc. Vocea oamenilor de afaceri din România trebuie să fie ascultată cu atenția și respectul cuvenite, întrucât pe umerii dumneavoastră este așezată responsabilitatea creșterii performanțelor economice”, a spus Iohannis.

Președintele le-a mai transmis oamenilor de afaceri că infrastructura deficitară reprezintă o altă problemă, din această cauză unele regiuni ale țării ajungând să fie pur si simplu ocolite de investitori. „Nu mai putem accepta o Românie cu mai multe viteze, la fel cum nu putem să fim de acord cu o Uniune Europeană cu mai multe viteze. Infrastructura trebuie tratată ca prioritate zero, cu seriozitate, profesionism și responsabilitate, pentru că influențează în mod direct și decisiv viitorul acestei țări. Consider că situația actuală, în care se vorbește mult, mult prea mult, dar se face prea puțin pentru infrastructură, trebuie să se schimbe cât mai rapid. Trebuie să fie un semnal de alarmă și faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupția a crescut. Acest lucru, percepția – a fost măsurată de instituții de specialitate. Politicienii nu se mai pot preface că nu înțeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur și simplu nu mai tolerează lipsa de integritate și de corectitudine în viața publică. Avem nevoie de schimbări profunde, care să restabilească încrederea cetățenilor în cei care îi reprezintă. Statul de drept trebuie să devină ancora esențială de stabilitate și predictibilitate în economie și în viața socială. Cred că sunt în asentimentul mediului de afaceri când spun că existența unui stat de drept cu instituții puternice și politici predictibile este vitală pentru dezvoltarea unei economii competitive și prospere, așa cum ne-o dorim cu toții”, a punctat șeful statului.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button