Expres

Justiția pentru copii, uitată undeva în sertarele de la București

 

Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov este singura instanță specializată în cauze privind copii, deși astfel de unități ar fi trebuit să se deschidă și în alte zone din țară. La fel și Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.

În lipsa unor tribunale și parchete specializate în cauze privind minorii, poate nici nu mai este de mirare faptul că, în România, persoanele dovedite că au comis infracțiuni sexuale împotriva copiilor scapă de cele mai multe ori fără să facă închisoare, primind condamnări cu suspendare – după cum am semnalat aseară (detalii AICI).

Culmea, așa cum scriam în primăvara acestui an, chiar și unic fiind, Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov se confruntă cu probleme grave, inclusiv de spațiu. Astfel, sala gândită ca o cameră specială pentru audierea minorilor trebuie folosită drept cameră de consiliu.

„(…) nu au mai fost alocate fonduri pentru astfel de amenajări (n.r. pe placul copiilor), personalul instanţei continuând însă să asigure funcţionalitatea acesteia, fiind aduse periodic jucării şi alte obiecte care să micşoreze trauma copilului supus unei proceduri judiciare (desene, unii judecători aduc uneori dulciuri la momentul audierilor etc.)”, scrie în raportul privind activitatea pe 2017, publicat pe larg în luna martie – vezi AICI.

Nu se află într-o situație bună nici Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, înființat în 2005, la un an după Tribunal.

Ambele au apărut în cadrul unui program pilot și urma să se înmulțească la nivel de țară, însă nu s-a mai întâmplat.

„Nu e decizia noastră. Noi instrumentăm toate cauzele civile şi penale în care sunt implicaţi minori, însă doar de pe raza judeţului Braşov. Am sesizat recent ministrului justiţiei situaţia acestui Parchet. I-am adus la cunoştinţă faptul că este singurul de acest gen la nivel naţional şi că trebuie să ia o decizie: ori să înfiinţeze instituţii similare în fiecare judeţ, ori să facă secţii specializate în cadrul parchetelor şi instanţelor”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, George Dancă, pentru libertatea.ro.

Prim-procurorul a precizat că a cerut să fie specializați polițiști-femei pentru cauzele de agresiune sexuală la minori, dar nu a primit nici un răspuns din partea ministrului Justiției.

„Vrem specialiști polițiști-femei pentru că e de notorietate faptul că victimele, care se află în șoc emoțional, comunică mai ușor cu o femeie decât cu un bărbat atunci când dau prima declarație. N-am primit nici un răspuns de la Ministerul Justiției”, a explicat el.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori Brașov sunt prevăzuți în schemă doar 3 procurori, dar unul dintre ei este delegat la alt parchet din Brașov.

Prin urmare, la cazurile cu agresiuni asupra minorilor lucrează doar doi: George Dancă și Lucreția Teleky (iar aceasta din urmă ar urma să se pensioneze).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button