Expres

Junii ne invită la Joc (video)

Junii ne invită la Joc. Brașovenii și turiştii sunt invitaţi să participe la „Jocul strămoşesc al Tinerilor din Cacova”, un eveniment tradiţional al şcheienilor, atestat încă din 1830, ca unul dintre cele trei jocuri strămoşeşti.
Jocul Strămoșesc constituie una dintre cele mai vechi și mai spectaculoase tradiții ale Junilor din Șchei, constituind unul din rarele momente când publicul brașovean poate admira alături de Juni, pe fetele (băiatele) din Șchei, înveșmântate în portul tradițional de Șchei. Costumele pitoreşti ale tinerilor şi ale fetelor din Cacova îi conferă Jocului Strămoșesc autenticitate şi un farmec deosebit.

Junii ne invită la Joc. Tinerii din Cacova vor coborî la orele 10.00 în Piata Unirii, în frunte cu serjile şi cu o formaţie, anume tocmită pentru această zi. În faţa Bisericii Sfântul Nicolae tinerii se vor prinde în tradiționala Horă a junilor în Piața Unirii, după care vor urca la „Chetriș” (la Crucea Junilor Roșiori, situată pe platoul de vis-a-vis al parcării Belvedere), unde vor cânta Troparul Învierii, vor relua ritualul horei şi al aruncării buzduganului, apoi vor pleca dupa fete (băiate). Aducerea fetelor la joc va avea loc la orele 13.30, pe platoul din faţa Crucii Junilor Roșiori. Perechile de tineri vor intra prin poarta amenajată de organizatori, apoi după ce fiecare pereche va înconjura bradul în aplauzele mulţimii, toţi tinerii se vor prinde în Hora Junilor, joc cu care începe orice petrecere sau eveniment tradiţional din Șchei. In continuarea horei, tinerii şi băiatele vor prezenta jocurile tradiţionale pe care toţi braşovenii şi şcheienii trebuie să le cunoască: Brâul, Breaza, Ardeleana, Sârba şi Braşoveanca.
Costumul de sărbătoare feminin din Șchei este constituit din așa-numitele „haine românești” cu originea în vechiul costum medieval al aristocrației românești, reprezentat de cămășile de borangic, fustele și lăibărele din borcart, brâiele cu paftale din argint aurit care transformă portul tradițional din Șchei în cel mai bogat și mai frumos port feminin din Transilvania. Costumul tinerilor din Cacova (zonă dintre Coasta Prundului și Calea Vacilor din cartierul Șchei) este constituit aidoma celui al roșiorilor – cizme, cioareci, cămașă lungă până la genunchi brodată cu motive românești și decorată cu mii de paiete de alamă și argint aurit. Singura diferenţă faţă de costumul Junilor Roșiori de astăzi este constituită din faptul că în loc de căciula de roșior din armata Vechiului Regat, tinerii din Cacova poartă pe cap căciulile de Regimentului de Dorobanți, supranumiți Curcani, care s-au acoperit de glorie în luptele de cucerire a redutelor de la Grivița în timpul războiului de Independență din 1877-1878. Costumele pitoreşti ale tinerilor şi ale fetelor din Cacova îi conferă jocului autenticitate şi un farmec deosebit. Autenticitatea se datorează şi faptului că jocul este organizat de către membrii comunităţii, de tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu. În alte zone ale Transilvaniei jocurile sunt practicate de ansambluri profesioniste, dar în Schei jocul strămoşesc este organizat de către juni si tinerii din comunitate şi astfel şi-a păstrat însemnătatea socială şi funcţia de protocol social, aceasta fiind, dealtfel, principala motivaţie a organizării. Prin urmare jocul strămoşesc a devenit principalul mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii.

Mai jos, imagini de la Jocul Strămoșesc din 2017 (sursa video: Dan Străuți)

Junii ne invită la Joc. Program:

10:00 în Piața Unirii – Hora Junilor și aruncarea buzduganului
13:30 la Troița Junilor Roșiori – Aducerea Junitelor
14:00 la Troița Junilor Roșiori – Prezentarea dansurilor strămoșești
17:00 la Troița Junilor Roșiori – Prezentarea Ținutei de Seară

Locul de desfășurare: Drumul Poienii (vis-a-vis de Parcarea Belvedere)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button