Expres

Județul Brașov, pe primul loc la cazurile de rujeolă

Județul Brașov, pe primul loc la cazurile de rujeolă

În contextul epidemiei de rujeolă, prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și subprefectul Lucian Pătrașcu, alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Brașov, au organizat astăzi o întâlnire cu asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, reprezentanți ai Asociației Partida Romilor Pro-Europa și alți reprezentanți ai comunităților de romi din județ.
Reprezentanții DSP Brașov au prezentat un material cuprinzând informații despre această boală (semne și simptome, modalități de transmitere, grad de contagiozitate, posibile complicații etc.), precum și faptul că vaccinarea este cea mai la îndemână și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii.
Oficialii au reamintit că vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) este gratuit și se administrează de către medicii de familie, în două doze, prima la vârsta de 1 an și a doua la vârsta de 5 ani. În timpul epidemiei de rujeolă, în România, vârsta de vaccinare cu prima doză a scăzut la 9-11 luni.

Peste 90% dintre bolnavi nu erau nevaccinați

Cu toate acestea, rata de vaccinare este scăzută, din cauza reticenței sau chiar a refuzului. Peste 90% dintre cazurile de rujeolă confirmate în județul nostru s-au înregistrat la persoane nevaccinate.

„Din păcate, județul Brașov continuă să fie pe primul loc în statistica națională a acestei epidemii, incidența cea mai mare fiind în câteva comunități cu un nivel de educație sanitară și socio-economic scăzut. Încă ne confruntăm cu reticență sau chiar refuzul vaccinării copiilor din partea părinților, fapt explicabil prin amploarea pe care au luat-o campaniile antivacciniste în perioada pandemiei de Covid-19. Peste 90% dintre cazurile de rujeolă confirmate în județul nostru s-au înregistrat la persoane nevaccinate. Am organizat întâlnirea de astăzi pentru a solicita încă o dată un sprijin mai susținut din partea asistenților medicali comunitari, a mediatorilor sanitari și a liderilor informali, a vectorilor de opinie din comunitățile vulnerabile, precum și pentru a le oferi argumente cu care să meargă în fața oamenilor în încercarea de a-i convinge de faptul că vaccinarea le salvează copiii de această boală, cu toate complicațiile ei, care pot duce chiar la deces”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button