Expres

Jandarmii de la Gruparea Mobilă Brașov practică oina, pentru că „sportul tradițional românesc nu trebuie să dispară” (FOTO)

  • oina_238644.jpg
  • oina 3_238642.jpg
 

„Oina, sportul tradiţional românesc nu trebuie să dispară!”, cu această idee a fost înfiinţată, în urmă cu trei ani, echipa de oină a Grupării Mobile de Jandarmi Braşov, care reuşeşte să obţină rezultate tot mai bune la competiţiile din ţară.

„Dacă în urmă cu trei ani echipa de oină a Grupării de Jandarmi Mobilă «Burebista» Brașov participa «timidă» la primul campionat de oină al Ministerului Afacerilor Interne, astăzi afirmăm cu mândrie că ne bucurăm de aprecieri atât din partea Federației Române de Oină, cât și a organizatorilor din M.A.I., respectiv Centrul Cultural al M.A.I., Biroul Coordonare Activități Sportive”, au afirmat, cu mândrie, reprezentanţii unităţii.

Căpitanul echipei, plutonier major Rusu Toma (foto 3), ne-a povestit despre o parte din rezultatele obţinute în aceşti trei ani: „Am înfiinţat echipa în urmă cu trei ani. La primul campionat al Ministerului de Interne ne-am clasat pe locul al V-lea. Doar doi colegi din echipă ştiam oină, ceilalţi erau amatori. În următorul an, am obţinut locul al II-lea, la Campionatul Ministerului Afacerilor Interne şi tot locul al II-lea la Cupa «Porto Franco» (n.r. de minifotbal şi oină) de la Galaţi”.

Jandarmul a explicat că el practică acest sport încă din copilărie, spre deosebire de majoritatea colegilor săi. „Eu am jucat oină din clasa a VI-a. Dirigintele meu, care era şi profesor de sport, mi-a spus să joc oină, nu fotbal. Şi nu am mai jucat fotbal. Toţi colegii râd că sare mingea din mine ca din colţul mesei”, a povestit, amuzat, plutonierul major. În schimb, a reuşit să-i înveţe pe colegi de-ai săi, din cadrul Jandarmeriei, să joace oină şi au format echipa cu care participă la competiţii.

În cei trei ani, el a învăţat peste 20 de jandarmi să joace acest sport tradiţional românesc. În plus, recent, a avut ocazia să le prezinte acest sport câtorva zeci de elevi din Bacău. „Am participat la tabăra pentru jocuri tradiţionale, la Sâmbăta de Sus, organizată de Federaţia Română de Oină şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, unde au fost 80 de elevi de gimnaziu. Am reuşit să învăţăm 80 de copii să joace oina”, a spus bucuros.

„Este foarte greu să atragi pe cineva să practice acest sport, pentru că este ceva necunoscut pentru mulţi. Există foarte mult efort fizic. Chiar dacă pare că suntem statici, e foarte mult efort fizic şi trebuie să gândeşti. În momentul în care nu ai gândit, ai dat o singură pasă greşită, ai pierdut mingea. De exemplu, nu am luat locul I la campionat, din cauza unei pase greşite pe care am dat-o chiar eu”, a mărturisit jandarmul.

Într-un lot de oină este nevoie de 16 sportivi, cu tot cu rezerve. Echipa este formată din 11 jucători.

Regulamentul jocului

Jocul de oină se desfășoară între două echipe formate din 11 jucători, pe durata a două reprize nelimitate în timp. În prima repriză, o echipă se află „la bătaie”, iar cealaltă „la prindere”, iar în repriza a doua rolurile echipelor se schimbă.

Materialele de joc sunt formate dintr-o minge din piele (cu circumferința de 8 cm) și un baston din lemn (cu lungimea de 1 m). Mai jos găsiţi informaţii despre regulamentul jocului, pus la dispoziţie de Gruparea de Jandarmi Mobilă Braşov.

Jocul echipei aflate „la bătaie”: Cei 11 jucători lovesc mingea cu bastonul, o singura dată, din zona de protecție. Jucătorul primește mingea de la coechipierul său care va urma la bătaie, acesta îi va servi mingea după preferință, în funcție de tehnica folosită de acesta. În funcție de distanța la care cade mingea trimisă ca urmare a lovirii ei cu bastonul, echipa aflată la bătaie poate acumula puncte (1 sau 2 pentru fiecare lovitură). Este singurul mod în care se pot acumula puncte în această fază a jocului.

După lovirea mingii cu bastonul, jucătorii de „la bătaie” vor trebui să intre în teren, de pe linia de plecare, individual sau în grupuri de doi jucători, în funcție de tactica echipei. Ei vor parcurge cele două culoare (de ducere și de întoarcere), încercând să se apere pentru a nu fi loviți de jucătorii echipei aflate „la prindere”, aceștia din urmă încercând să-i lovească cu mingea pentru a obține puncte. Pe un culoar (indiferent că este de ducere sau de întoarcere) pot intra maxim doi jucători. Pe timpul deplasării prin culoare, jucătorii de „la bătaie” au voie să se apere numai cu suprafața palmelor, în cazul lovirii acestora lovitura nu este valabilă.

Repriza se termină când toți cei 11 jucători ai echipei de „la bătaie” au bătut mingea cu bastonul și au trecut prin cele două culoare (de ducere și de întoarcere), ieșind din teren peste linia de scăpare.

Jocul echipei aflate „la prindere”: Jucătorii echipei care se găsesc „la prindere” ocupă în teren cele 9 cercuri și cele două zone. Jucătorul care va acționa în zona de bătaie se numește fruntaș, iar cel care va acționa în zona de fund se numeste fundaș.

Cei 9 jucători care vor sta în cercuri se numesc astfel: cei din cele 6 cercuri exterioare se numesc mărginași, iar cei din cele 3 cercuri interioare se numesc mijlocași. Mijlocașul 2 (cel din centrul terenului) este coordonatorul de joc.

Jucătorii echipei „la prindere”, după ce au recuperat mingea din „bătaia” unui adversar, o pasează între ei cu rapiditate, pentru a-i pune în dificultate pe adversarii intrați în teren, încercând să găsească un moment oportun pentru lovirea acestora.

Echipa „la prindere” obține două puncte pentru fiecare adversar lovit, dacă jucătorul care a tras a avut permanent cel puțin un picior în suprafața sa de joc (cerc sau zonă).

Un jucător poate fi lovit pe orice parte a corpului, cu excepția palmelor, cu acestea având voie să se apere de lovituri (nu și dosul palmei unde lovitura este considerată valabilă).

În concluzie, jucătorii la „bătaie” lovesc mingea cu bastonul pentru a o trimite cât mai departe, încercând astfel să obțină puncte, apoi se apără de loviturile adversarilor la trecerea prin culoare. Jucătorii „la prindere” recuperează rapid mingea și încearcă să lovească adversarul pentru a obține puncte.

Punctele realizate de fiecare în cele două reprize, „la bătaie” și „la prindere”, se adună.

Echipa care face cele mai multe puncte este declarată câștigătoare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button