Expres

Jandarmeria Braşov are cadre pregătite să tranchilizeze urşi, dar aşteaptă încă dotarea necesară

 

În timp ce ursul din Miercurea Ciuc era hăituit pe străzi marţi, pentru ca în final să fie ucis asemenea puiului de urs împuşcat mortal în Sibiu (acum doi ani, când s-a şi iscat un scandal pe această temă), la câţiva kilometri depărtare un bărbat a fost la un pas să fie sfâşiat de un alt exemplar.

Gravul incident a avut loc la Tărceşti, în comuna harghiteană Cobăteşti, într-o zonă cu pomi fructiferi. Victima în vârstă de 40 de ani a suferit răni la o mână şi la un picior.

Tot săptămâna aceasta, o familie a tras o sperietură groaznică, tot în judeţul Harghita, la Sândominic, după ce un urs le-a ieşit în calea maşinii şi a distrus-o. Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită în acest incident.

În judeţul Sibiu, în schimb, victime au fost chiar urşii – amintim că două exemplare au murit fiind lovite de autovehicule, în noaptea de 17 spre 18 august, respectiv în noaptea de 19 spre 20 august, pe autostrada Sibiu – Orăştie.
Toate acestea, alături de alte incidente, s-au întâmplat în timp ce autorităţile de la Bucureşti par că nu ştiu sau că nu-şi dau interesul să gestioneze situaţia urşilor care populează pădurile României.

Patru jandarmi braşoveni au pregătire, dar nu şi arme să tranchilizeze urşi

Potrivit studiilor, un sfert din urşii Europei trăiesc în ţara noastră, iar ca judeţe, Covasna, Harghita, Braşov şi Vrancea sunt în top, în această ordine.

Numărul mare al animalelor sălbatice, dar şi modul în care se pun în aplicare legile cauzează probleme precum cele enumerate. Astfel, deşi anul trecut a intrat în vigoare o lege care le permite jandarmilor cu studii de medicină veterinară să folosească arme cu tranchilizant, aceştia nu pot acţiona, pentru că nu au fost dotaţi corespunzător.

Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, „armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar”.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov există patru subofiţeri care au deja calificarea de „veterinar”, iar alţi cinci subofiţeri urmează să se pregătească în acest sens, în cadrul cursului de nouă luni organizat la nivel centralizat, după cum ne-a explicat reprezentantul instituţiei, Cristi Roşu.
Dar, cât timp nu au arme cu tranchilizant, jandarmii se află în imposibilitatea de a acţiona.

„Urmează a se face achiziţia acestora, tot centralizat, la nivel naţional, însă nu se cunoaşte un termen limită pentru achiziţionarea acestora”, ne-a informat sursa citată.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare