ISU nu folosește RO-ALERT înainte de cutremure, dar unii spun că le pot prezice
Pe internet, oamenii s-au revoltat că nu au fost avertizați despre iminența producerii cutremurului prin sistemul RO-ALERT, după ce, în septembrie, au primit zeci de mesaje în perioada de testare.
Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a explicat din nou, astăzi, că sistemul RO-ALERT nu a fost programat să transmită alerte de cutremur, deoarece riscul de a induce panică în rândul populației este unul foarte mare. „În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Arafat.
Șeful DSU a subliniat că țările în care se trimit astfel de alerte, se fac exerciții de pregătire a populației de mulți ani.
Și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează că Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări în cazul seismelor, anterior declanşării acestora. „În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat și IGSU.
Predicție din 15 august?!
Pe de altă parte, deşi specialiştii în seismologie spun că nu se pot face predicţii ale cutremurelor, pe pagina de Facebook „Seismic Center – predicţie şi alertă cutremur” a fost postat un mesaj în care se arată că seismul de magnitudine 5,8 pe scara Richter, produs în noaptea de 28 octombrie, ar fi fost prezis încă din 15 august. „Ca şi (sic! – nota red.) opinie personală un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil să apară în jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineînţeles mai este mult timp până atunci şi abia înaintea intervalului vom ştii (sic! – nota red. ) ce procentaj este, dar este bine că lumea să fie pregătită tot timpul inclusiv cei de la situaţii de urgenţe în jurul datei de 28 octombrie şi să comunice cu instituţiile de cercetare ale statului în caz că apar semnale că ar fi posibil acest lucru”, este mesajul care ar fi fost publicat pe 15 august 2018. În 12 octombrie, tot pe pagina respectivă a mai fost publicat un mesaj, care face trimitere la site-ul INFP: „Recomandăm până pe 27 octombrie 2018 să aveţi instalată aplicaţia Telegram şi să vă abonaţi gratuit la alertă cutremur INFP pe canalele 6 şi 7 în special cei care locuiţi la casă. Vom reveni cu detalii după 24/11”.
Pe pagina respectivă de Facebook nu există informaţii despre cine o administrează sau ce dovezi ştiinţifice are pentru afirmaţiile privind prezicerea seismelor. Pagina a fost înfiinţată pe 16 februarie 2017 şi are publicată o singură adresa de email: seismic.center@gmail.com, fără nimic altceva. Gmail.com este un serviciu de email gratuit de la Google, accesibil oricui. De asemenea, trebuie precizat că postările de pe Facebook pot fi modificate oricând după data publicării, ba chiar publicate cu o dată anterioară. Oricum, astăzi, au început să modifice masiv, dar măcar la vedere, postarea inițială.
Citiți și:
UPDATE Cutremur în Vrancea, resimțit și la BRAȘOV!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.