Expres

Irelevant, inutil, fără bază legală / Elevii solicită desfiinţarea examenului de Bacalaureat

Irelevant, inutil, fără bază legală/ Elevii solicită desfiinţarea examenului de Bacalaureat

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar și solicită desfiinţarea examenului de Bacalaureat.

Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente”, susține organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro.

O presiune similară pe anularea examenelor de Bacalaureat a apărut la finalul primului an școlar afectat de pandemie, însă ministrul de atunci, Monica Anisie, a respins presiunile și examenele au fost menținute.

Lorena Drăguşin, preşedinta Asociației Elevilor din Constanța, susține că „Bacalaureatul este un examen din inerţie, nu ştim ce vrem cu el, ci doar ne-am obişnuit să îl dăm în fiecare an, fără vreun scop sau beneficiu. În plus, nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta. Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o ţară membră Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală! Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”.

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța afirmă că „examenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toţi elevii. În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”.

În trecut, Ministerul Educaţiei a echivalat probele examenului cu rezultatele dobândite în liceu, astfel i-am văzut inutilitatea, chiar din partea reprezentanţilor educaţiei”, acuză AEC.
Asociația face referire la decizia ministrului Ligia Deca și a fostului premier Nicolae Ciucă de vara trecută de echivalare a examenelor orale de la Bacalaureat cu notele din timpul liceului, în contextul celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor. Aceeași echivalare a probelor de competențe de la BAC a fost decisă și de Guvernul Orban cu ministru Monica Anisie la educație, în primul an de pandemie.

Din păcate, în România a crescut rata analfabeţilor funcţionali. 42% dintre elevii din ţară nu pot interpreta o informaţie şi nu pot avea propriile idei, din cauza faptului că au fost învăţaţi să tocească pentru a trece de un examen. Examenul de Bacalaureat este inutil, având în vedere că multe facultăţi au examen de admitere, iar cunoştinţele de bază ale elevului au fost deja testate înainte de admiterea la liceu. În plus, nu testează adecvat competenţele reale ale elevilor, iar aceştia rămân cu o înţelegere superficială a conceptelor importante”, susțin tinerii din Asociația Elevilor din Constanța.

Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, se arată în comunicatul AEC.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
2 luni în urmă

Firesc. Era de așteptat. Ce atâta școală? Școala dăunează. Dacă nu ai școală, poți ajunge primar, vezi vinitura penală cu scripca sau vanghelioane, P.M., ca ciolanu și exemplele pot continua. De unde waxeri dacă lumea știe carte, de unde șparangheliști,… Citeşte mai mult »

Iorgu
Răspunde la  Barbu Gh.
2 luni în urmă

Corect. După aceeași logică, pușcăriașii pot cere desființarea inchisorilor! Doamne, in ce hal a ajuns rromania!

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare