Expres

IPJ Brașov: Apelul fals la 112 se pedepsește!

Apelul fals la 112 se pedepsește, după cum atenționează polițiștii brașoveni. Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.


Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează la nivel național, până în 31 august, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.


Campania „Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” are ca scop creșterea gradului de conștientizare a grupurilor țintă cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112, respectiv numai în situații de urgență reale.

„Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112 reprezintă un procent de 3,09% din numărul total de apeluri recepționate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați – minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive)”, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.


Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button