Expres

Ion Iliescu nu își reproșează nimic

 

La 25 de ani de la căderea comunismului, Ion Iliescu nu își reproșează nimic. Spune că protestatarii din Piața Universității „nu au fost deranjați cu nimic”, minerii au venit în Capitală doar pentru că erau preocupați de „industria minieră” și că el a asigurat echilibrul societății, pe când regretatul Corneliu Coposu a încercat să îl perturbe. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat Digi24.

„Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluția romănă. Cine să exercite această responsabilitate în condițiile date? Eu am fost un factor de echilibru. Ieșirea mea, scoaterea mea din FSN ar fi provocat dezechilibru, explozia relațiilor sociale”, a justificat Iliescu transformarea FSN în partid și preluarea puterii după căderea regimului comunist.

El a mai spus că la acea vreme „Coposu era privit ca un om care venise să perturbe echilibrul societății de atunci”, iar punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, care îl viza direct, a fost o propunere nefirească.

„Eram cunoscut ca cel mai activ oponent al lui Ceaușescu, exclus din partid și trimis la reeducare în 1971. Erau firești asemenea sloganuri referitoare la mine?”, a întrebat el.

Ion Iliescu a avut și o explicație cu privire la fenomenul Piața Universității, înăbușit în sânge de minerii veniți la București la îndemnurile sale. „Era o exprimare într-un cadru democratic. N-au fost deranjați cu nimic. Aveau dreptul să se manifeste liber, să conteste conducerea, dar starea de spirit din țară nu corespundea acestei stări. (…) Minerii nu puteau fi dirijați de mine. A fost un factor care nu ne-a favorizat. Ei erau preocupați de pericolul pentru industria minieră. De aceea, erau așa de activi și vehemenți (…) Ei aveau o logică a lor. Ei aveau pretenție față de guvernare să le dea răspuns la problemele lor majore. Ei au apărut împotriva unor forțe retrograde, în spirit de solidaritate”, a argumentat fostul președinte al României.

Regele Mihai, decizie neînțeleapta

Despre încercarea de a veni în țară a regelui Mihai, Ion Iliescu considera că „a fost neînțeleapta această decizie de a încerca să forțeze mâna”. La 25 de ani de la acele evenimente, Ion Iliescu spune că nu are ce să își reproșeze. „Nu, din contră. Cred că m-am implicat nemijlocit în toate aceste eforturi de a asigura noul statut internațional al României și de a statornici relații deschise cu lumea. Încă din primul mandat, pot să afirm acest lucru, noi am făcut această deschidere în toate direcțiile.

Și-apoi am făcut un lucru mai mare, în legătură cu integrarea noastră viitoare: am deschis o mare discuție națională, am realizat o dezbatere națională în legătură cu această chestiune, cu participarea tuturor forțelor politice și nu numai – inclusiv cercuri academice, intelectualitatea țării – și-am elaborat strategia acestei dezvoltări a relațiilor internaționale”, a subliniat Ion Iliescu. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button