Expres

Investiții în eficientizarea energetică a două licee din municipiu

 

Două dintre liceele din municipiul Braşov vor intra pe lista unităţilor de învăţământ ale căror clădiri vor fi eficientizate energetic. Este vorba despre Corpul B al Liceului „Andrei Mureşanu” şi corpul A (cel vechi) al Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă”. Investiţiile în clădirile celor două licee au depășit deocamdată stadiul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, prin hotărâri ale Consiliului Local Braşov.

Reabilitare termică la Liceul „Andrei Mureşanu“

La corpul B al Liceului „Andrei Mureşanu”, Primăria intenţionează să facă lucrări care să ducă la creşterea performanţei energetice a clădirii, la diminuarea substanţială a emisiilor de dioxid de carbon şi la utilizarea de resurse regenerabile de energie. Măsurile de intervenţie se referă la reabilitarea termică a clădirii (anvelopă, instalaţii şi utilizare energie regenerabilă) şi soluţii de conformare a clădirii pentru asigurarea securităţii la incendiu, igienă, sănătate şi mediu, şi includ, printre altele, termoizolarea planşeului de la ultimul nivel, înlocuirea tâmplăriei existente, înlocuirea echipamentelor şi instalaţiilor în centrala termică, instalarea unor panouri solare pentru producerea apei calde şi utilizarea unui sistem de încălzire cu pompa de căldură aer-apă. Corpul B al clădirii Liceului „Andrei Mureşanu” a fost construit în anul 1946. Clădirea are regim de înălţime S+D+P+E+Mp (subsol, demisol, parter, etaj, mansardă), suprafaţa construită la sol fiind de 810,10 metri pătraţi, iar suprafaţa construită desfăşurată, 2673,48 metri pătraţi. Clădirea are în componenţă 10 case ale scării, două ateliere, două centrale termice, patru magazii, sală de mese, bucătărie, cameră de spălat vase, opt holuri, baie, pivniţă, cameră spălătorie, cinci grupuri sanitare, cameră zarzavat, carmangerie, depozit veselă, 12 săli de clasă, bibliotecă, 3 vestibule, contabilitate, birou administraţie, cancelarie, cabinet psihopedagogic, debara. În prezent, sistemul de încălzire a imobilului este asigurat de centrala proprie, cu un randament scăzut, după cum a arătat auditul energetic comandat de municipalitate. În acelaşi audit energetic s-a constatat că elementele de construcţie ale anvelopei clădirii nu îndeplinesc exigenţele de izolare termică, ceea ce atrage consumuri mari de energie în principal la încălzire.

*În corpul A al Colegiului „Meşotă”, instalații cu randament scăzut

Lucrări de acelaşi tip sunt prevăzute şi pentru eficientizarea energetică a corpului A şi a sălii de sport de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“, unde s-a constatat, de asemenea, că eficienţa instalaţiilor energetice de încălzire, de apă caldă consum, climatizare-răcire şi iluminat este una scăzută. Clădirea Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă” a fost construită între anii 1964-1981, cu regim de înălţime SP+P+2E şi este compusă din 17 săli de clasă, laboratoare, secretariat, grupuri sanitare. Imobilul are o suprafaţă totală de 2.333,79 metri pătraţi. Sala de sport are o suprafaţă construită totală de 771,52 metri pătraţi.
Imobilul a fost reabilitat termic prin placare cu polistiren şi tencuială decorativă, schimbarea ferestrelor cu PVC cu geam termopan, iar terasa hidroizolată. Astfel, înainte de intervenţiile propriu-zise se va face o analiză a clădirii per ansamblu în ceea ce priveşte eficienţa energetică, corelat cu instalaţiile electrice, termice şi de ventilaţie. În prezent sistemul de încălzire a imobilului este asigurat de centrala proprie, care are un randament scăzut, după cum se arată în raportul de specialitate ce însoţeşte proiectul de hotărâre aprobat de CL. Clădirea este branşată la toate utilităţile din zonă, de energie electrică, apă potabilă/canalizare menajeră şi pluvială, gaz metan, telefonie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button