Expres

Învățământul, angajator „ciumă”. Sindicatele ies în stradă

Învățământul, angajator „ciumă”. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ anunţă că vor organiza astăzi, începând cu ora 12.00, un pichet în faţa sediului Guvernului. La protest vor participa aproximativ 1.000 de membri de sindicat, potrivit comunicatului de presă citat de Edupedu.ro.
„Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16,4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire. În ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi superior nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”, potrivit documentului.

Tinerii fug, cei din sistem aleg pensia

Învățământul, angajator „ciumă”. Sindicatele mai atrag atenţia „asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual. Nici la ora actuală, personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, scrie în comunicat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
5 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Ce grevă mai fac ăștia? Nu le convine, în mediul privat să meargă. Doar că acolo nu mai poți da 44% din producție, elevi absolvenți, rebut, adică waxeri. Acolo lucrezi opt ore pe zi și ai 21-22 de zile de… Citeşte mai mult »

Willy
1 an în urmă

Nu ii place latraului putinist scoala. Se vede. Vrea sa ajunga toti niste slugoi propagandisti ca el. Sa latre si sa mazgaleasca cu rahat pe la comentarii ca este el frustrat si betiv. Jivina putinista atata poate, atata face. E… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Waxere, tot nu ai răspuns la una dintre întrebările care ți le-am mai pus de-a lungul timpului: ai depășit trenul la numărul de clase? Hai să-ți pun altele, mai puțin personale: ai aflat ce-i acela „cobai”? Ce-i acela „experiment”? Vezi… Citeşte mai mult »

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
1 an în urmă

Ba baiatule, sau mai bine zis, ba cotarla… Tu in primul rand sper ca iei pozitia de drepti cand te adresezi cititorilor si in al doilea rand sper ca ai masca de gaze pusa pe rat inainte sa grohai damfuri… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

1 + 1 = ? Retardel, răspunde? Puneți scutecele pe rît, intră pe grupul de fieisbuciuc al lui jumară, concentrați-vă cu toții și găsiți răspunsul.

Back to top button