Inspectorii sanitar veterinari au trimis spre neutralizare peste 9 tone de peşte, în urma unor controale
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor şi reprezentanţi ai inspectoratelor judeţene de poliţie au desfășurat o acţiune de control, la nivel naţional, în perioada 11 martie – 5 aprilie, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea și comercializarea peștelui și produselor din peşte provenite din producția internă și din comerțul intracomunitar.
„În cadrul acțiunii au fost verificate 2.354 de obiective: 19 ambarcațiuni de pescuit, 25 de puncte de debarcare a peștelui, 43 de centre de colectare pește, 96 de ferme de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate, 40 de unități de produse proaspete din pescuit (cherhanale), 41 de unități de procesare a peștelui și produselor din pescuit, 117 unități de reambalare și depozite independente care asigură stocarea peștelui și produselor din pescuit, 1.311 magazine de desfacere a peștelui, precum și 662 de mijloace auto utilizate pentru transportul peștelui și produselor din pescuit”, se arată în bilanţul făcut public de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
În urma controalelor au fost aplicate 168 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 588.260 de lei. De asemenea, au fost emise patru ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și nouă ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității unor unități. Totodată a fost reţinute oficial şi dirijate către unități de neutralizare aproximativ 9,2 tone de peşte.
Inspectorii ANSVSA au constatat, printre altele, deficienţe la capitolul „igienă”, dar şi privind trasabilitatea şi privind temperatura asigurată pe durata transportului. În unele cazuri, marfa era transportată cu mijloace neautorizate sau era vândută în spaţii care nu deţin documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru desfășurarea activității de vânzare cu amânuntul.
Persoanele care au de sesizat nereguli în domeniul siguranţei alimentelor pot suna la Call Center-ul ANSVSA – 0800 826 787. Apelul este gratuit din orice reţea de telefonie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.