Expres

Inspectorii RAR au dat amenzi de peste 800.000 de lei, în două luni de controale efectuate inclusiv în ateliere auto

Inspectorii RAR au dat amenzi de peste 800.000 de lei, în două luni de controale. Verificări au avut loc inclusiv în ateliere auto.

„Peste 650 de acțiuni de control ale inspectorilor departamentului de supravehere a pieței s-au desfășurat în octombrie și noiembrie. Au fost dispuse 143 de sanctiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității. În cadrul unor acțiuni complexe, au fost verificate ateliere de reparații din toată țara, ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP dar și persoane neînregistrate fiscal. Sancțiunile au depășit 820 de mii de lei.
10% dintre procesele verbale intocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto”, se arată într-un comunicat remis de RAR.

Neregulile găsite

Inspectorii RAR au găsit neconformități legate de:

-efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizație tehnică;
-efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații. Este una dintre condițiile legale privind admiterea și menținerea în circulație a autovehiculului, ulterior intervenției asupra unui autovehicul;
-păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;
-prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

RAR atrage atenția că reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică.

„Dacă alegeți să vă reparați mașina pe principiul «ieftin și rapid», într-o unitate improvizată, rețineti că NU aveți cum să verificați calitatea reparațiilor făcute, și aveți șanse zero ca ulterior să rezolvați pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, a transmis Mihai Dogarescu, șef Departament Supraveghere Piață (DSP) – RAR.

Atenție de unde cumpărați piese auto!

Intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe. Acestea necesită obligatoriu piese și componente omologate, atenționează RAR.
„Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate și legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule și de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfășoară activități de reparații în mod neautorizat.
De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură”, au mai comunicat reprezentanții RAR.

Lista service-urilor autorizate și categoria de lucrări pentru care sunt autorizate se găsește pe site-ul RAR, rarom.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] cadrul unei inspecţii tehnice periodice se măsoară aspecte legate de: noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare, dar […]

Back to top button