Expres

Indemnizatia pentru cresterea copilului s-ar putea reduce de la 7,8 milioane de lei la 3,5 milioane de lei

  • logomytex.png
 

Potrivit unui proiect de lege initiat de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), indemnizatiile pentru cresterea copilului vor fi platite tuturor mamelor, indiferent daca au cotizat sau nu la bugetul asigurarilor sociale, dar valoarea va scadea la mai putin de jumatate, aceste prevederi urmand a fi aplicate probabil din ianuarie 2006. Daca proiectul de lege va trece de Parlament, persoanele care vor sta in concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani vor beneficia de o indemnizatie de 35% din salariul mediu brut reglementat prin Legea anuala a bugetului, nu de 85%, cat este acum adica 3,5 milioane in loc de 7,8 milioane de lei. Trebuie spus, insa, ca, potrivit proiectului de lege, indemnizatia va fi acordata pentru cresterea a maximum trei copii. Stefana Aghergheloaei, secretar general, al Casei Nationale de Pensii (CNPAS), sustine ca reducerea ca valoare a indemnizatiei este prevazuta in programul de guvernare si ca ea apare ca efect al externalizarii unor prestatii de la bugetul de asigurari sociale (alocatiile pentru cresterea copilului si plata concediilor medicale), care vor fi asigurate de la bugetul de stat, respectiv fondul de sanatate.
Toata lumea priveste problema aceasta din perspectiva reducerii ca valoare a alocatiei, insa nimeni nu remarca faptul ca se maresc beneficiarii , a afirmat secretarul general al CNPAS, care a explicat ca modificarea legii este o cerinta europeana , masura ducand la normalitate . Noutatea consta in faptul ca toata lumea va putea beneficia de aceasta alocatie, indiferent ca lucreaza sau nu , a spus Aghergheloaei. Modificarea legislativa este necesara atat pentru consolidarea bugetului de pensii – si-asa deficitar -, dar este o masura luata mai ales pentru cresterea natalitatii si prevenirea abandonului, prin marirea numarului de beneficiari , sustine Aghergheloaei.
Prin noua lege, conditiile de obtinere a alocatiei pentru cresterea copilului sunt mult mai lejere. Nu foarte multe persoane indeplineau aceste conditii, multi dintre beneficiari avand contracte de munca pe timp partial sau nu apucau sa cotizeze minimum zece luni, fiind absolvente de scoala , a explicat oficialul Ministerului Muncii.
Masura genereaza inechitati
Mamele vor putea beneficia de alocatie si daca reiau munca in perioada celor doi ani, incasand indemnizatia pe langa veniturile realizate. De asemenea, beneficiari ai acestor prestatii vor fi si asistentii maternali care au in ingrijire copii sugari. Alocatia va fi acordata numai pentru primele trei nasteri, o noutate fiind aceea ca, in cazul gemenilor, mama va fi platita pentru fiecare copil in parte. In prezent, alocatia e platita, indiferent daca e vorba despre un singur copil sau mai multi nascuti odata.
Masura – desi extinde aria de beneficiari, genereaza inechitati – in sensul ca legea nu prevede reduceri ale cotelor de contributie la bugetul asigurarilor sociale. Cu alte cuvinte, mamele salariate (mai ales cele cu venituri mari) platesc in continuare contributii consistente la bugetul de asigurari sociale, dar primesc alocatii reduse pentru cresterea copilului. In schimb, mamele sau tatii care nu lucreaza – deci nu contribuie la buget – vor primi un venit echivalent acum cu o suta de euro pe luna sau chiar mai mult, in cazul gemenilor.
Secretarul general al CNPAS a explicat ca alocatiile pentru cresterea copilului vor fi platite din bugetul de stat, nu din cel al asigurarilor sociale, numarul de beneficiari estimat pentru anul viitor fiind de aproximativ 400.000 de persoane. Efortul bugetar estimat de noi pentru plata acestor prestatii va fi de 18.000 de miliarde de lei, bani care vor fi acordati de la bugetul de stat , a mai spus Aghergheloaei. Potrivit oficialului Casei, mamele care intra in plata pana la sfarsitul anului sau cele care se afla deja in plata si care beneficiaza de acest drept inclusiv anul viitor vor primi in continuare alocatii la valoarea actuala. Este vorba despre 102.000 de beneficiari, care vor primi in continuare alocatii la valoarea actuala, dupa principiul dreptului dobandit , a explicat oficialul CNPAS.
Astfel se vor economisi bani pentru pensii
Secretarul general al CNPAS sustine ca aceasta masura va echilibra oarecum bugetul de pensii, realizandu-se astfel economii de cateva zeci de miliarde de lei.
Raportul de dependenta este foarte redus, sub media europeana. Adica avem 0,8 contribuabili la un pensionar, fata de media europeana de 2,6 contribuabili la un pensionar. Externalizarea unor prestatii aduce un oarecare echilibru in bugetul de pensii, in sensul ca se pastreaza nivelul de contributii, dar se reduc prestatiile. Asta inseamna mai multi bani la fondul de pensii , a mai spus Aghergheloaei.
Echilibrarea bugetului de pensii nu inseamna neaparat majorarea acestora, a mai spus secretarul general al CNPAS, adaugand ca sumele obtinute din externalizare vor fi utilizate pentru a compensa necesarul de plati pentru pensiile recalculate.
Cat despre alocatiile pentru cresterea copilului, este firesc ca acestea sa fie platite de la bugetul de stat, asa ca in tarile europene. Prestatiile generoase trebuie asumate la nivel de politica nationala, din alte surse , a incheiat Stefana Aghergheloaei.
Responsabilitatea prestatiei se va transfera la primarii, iar forma de plata a alocatiilor va fi reglementata prin normele de aplicare a legii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button