Închiderea depozitului de deșeuri industriale de la Timiș – Triaj ar putea costa 8 milioane de euro
Problema privind închiderea depozitelor de deșeuri neconforme din județul Brașov a fost dezbătută astăzi de reprezentanți ai ministerelor Mediului și Dezvoltării, ai Comisariatului Național al Gărzii de Mediu și ai Municipalității și Consiliului Județean Brașov.
Cu această ocazie, viceprimarul Laszlo Barabas a prezentat situația singurului depozit de acest gen din municipiul Brașov, respectiv depozitul de deșeuri industriale de la Timiș – Triaj.
„Municipiul Brașov are un singur depozit de acest fel, cel de deșeuri industriale nepericuloase de la Timiș-Triaj. Am definitivat reglementarea juridică a terenului, am finalizat procedura de proiectare și suntem în procedura de achiziție a lucrărilor, fiind depuse documentațiile pentru avizarea proiectului la toate instituțiile implicate. În cadrul discuțiilor proiectantul a prezentat soluția tehnică a lucrărilor de închidere și s-au căutat soluții de finanțare, având în vedere că este o lucrare amplă și foarte costisitoare. Cele două ministere vor analiza la rândul lor posibilitățile de finanțare și reprezentanții lor au declarat că vor sprijini toate demersurile unităților administrative aflate în această situație. Noi am prevăzut în acest an 10 milioane de lei la buget pentru demararea lucrărilor, urmând să găsim împreună cu ministerele și Consiliul Județean o soluție pentru recuperarea cheltuielilor”, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.
Potrivit consultantului și studiilor efectuate pentru închiderea acestui depozit, ar fi nevoie de aproximativ 8 milioane de euro,
Documentația necesară proiectului de lucrări a fost realizată de firma Intergroup Engineering SRL.
România riscă o amendă de 1,8 milioane de euro și nu numai
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Cătălin Ștefan Rotea, România se află în procedură de infringement pentru depășirea termenelor de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme, riscând o sancțiune de 1,8 milioane de euro, la care se adaugă o amendă zilnică cuprinsă între 3.000 și 120.000 de euro, până la închiderea efectivă a tuturor depozitelor neconforme de deșeuri. „Nu este o situație care se întâlnește doar în Brașov, ci și în cazul altor județe și municipii˝, a declarat secretarul de stat.
În registrele administrației centrale, Municipiul Brașov figura, din cauza unei erori, și cu un al doilea depozit neconform, cel de la Uzina 2, însă potrivit viceprimarului Barabas, situația juridică a fost lămurită, iar depozitul este pe teritoriul administrativ al Municipiului Săcele.
Săptămâna viitoare va avea loc o a doua rundă de întâlniri pe această temă, în încercarea găsirii de soluții de finanțare pentru închiderea tuturor depozitelor neconforme din județul Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.