Expres

Încep slujbele Sfântului Maslu de obște la Brașov

Încep slujbele Sfântului Maslu de obște la Brașov.

Actualizare:

Slujbe de maslu în cinci biserici din Brașov

În timpul posturilor de durată de peste an, în bisericile ortodoxe se oficiază, duminica, slujbe de obște (de către cel puţin șapte preoţi) ale Sf. Maslu. Tradiția a fost instituită de mai bine de 25 de ani la Brașov, de către pr. Corneliu Gârbacea, ctitorul și primul paroh al Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Răcădău. Dar a fost întreruptă aproape doi ani de pandemie.
A fost reluată anul trecut, din Postul Mare, chiar dacă nu la aceeași amploare. De asemenea, și în postul Crăciunului.
Anul acesta, revine la modul de organizare de dinainte de 2020.
Astfel, de astăzi, până în Duminica Floriilor, vor fi oficiate slujbe ale Sf. Maslu de obște. Acestea au loc de obicei duminica, la mai multe biserici din oraș, simultan. Predica va fi susținută de un preot invitat, nu de unul dintre parohi. Dar vor fi și în zilele de vineri. Potrivit protopopului de Brașov, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, programul întregii perioade nu a fost definitivat. Cert este, însă că astăzi, în Duminica Ortodoxiei, au loc în trei lăcașuri din Brașov.

Pentru „suferințele trupești și sufletești”

Taina Sfântului Maslu, una dintre cele șapte sfinte taine, se săvârșește în Biserica Ortodoxă pentru vindecarea credincioșilor de bolile trupești și pentru iertarea păcatelor, acestea două fiind legate. La ortodocși, Sfântul Maslu se face, de obicei, în zilele de post. Pe principiul că administrarea unui medicament este mai eficientă atunci când organismul este curățat, dezintoxicat. Mai ales în Postul Mare, fiind oficiat cu trei, dar cele de obște sunt cu cinci, șapte sau chiar mai mulți preoți. La slujbă participă credincioșii bolnavi și rudele lor, dar și orice creștin dornic să-și ușureze sufletul.

Încep slujbele Sfântului Maslu de obște la Brașov. Participanții la Taina Sfântului Maslu care doresc pot să aducă la biserică puțină făină, ulei și o haină de la bolnavi pentru binecuvântare, apoi să asculte cu credință slujba Sfântului Maslu, care se încheie cu miruirea (ungerea cu ulei sfinţit în timpul slujbei). Acasă, din făina și uleiul sfințite se fac turtițe pe care să le mănânce bolnavii în loc de anafură sau se pun în mâncare.

Maslul este un sacrament (taină) acordat de Biserica Ortodoxă și de cea Catolică. Și de cea Greco-Catolică (Biserica Română Unită cu Roma). Nu este recunoscut de protestanţi. La catolici, Maslul („Ungerea bolnavilor”, „Ungerea de pe urmă”) este un sacrament prin care un credincios bolnav este făcut părtaș, prin ungerea cu untdelemn și rugăciunea preotului, de harul lui Dumnezeu spre mântuirea sufletului. De aceea este acordat, de obicei, când bolnavul este în pericol de moarte, dar adesea, și spre vindecarea fizică a trupului, ca la ortodocși.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
8 zile în urmă

[…] de maslu în cinci biserici din Brașov. Așa cum am anunțat aici, în bisericile ortodoxe se oficiază, duminica în special, în acest Post al Patimilor, slujbe de […]

Back to top button