Expres

Îmi pot retrage banii strânși la Pilonul II de pensii private?

Îmi pot retrage banii strânși la Pilonul II de pensii private?

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a făcut o serie de precizări privind modalitatea şi termenele la care pot fi retraşi banii din Pilonul II de pensii private.

Potrivit legislaţiei în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările şi completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăţi către participanţi şi beneficiari exclusiv în următoarele trei situaţii:

1) Când participantul obţine decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;

2) Când participantul obţine decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);

3) În cazul nefericit al decesului participantului, situaţie în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moştenitorii săi legali sau testamentari.

Precizăm de asemenea că „încetarea calităţii de participant” nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situaţii în care participanţii nu încasează banii din fondurile de pensii în condiţiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.

De la lansare şi până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăţi totale în valoare de peste 2,2 mld. de lei către 161.000 de participanţi şi beneficiari.

Randamentul mediu anual de 7,8%

Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către cei peste 8 milioane de participanţi la sistem, chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate.

Potrivit legii, toţi participanţii la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât şi Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care conţine valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum şi alte informaţii de interes. Scrisoarea se trimite în fiecare an până la data de 15 mai, la ultima adresă comunicată administratorului fondului de pensii.

Participanţii pot solicita administratorului să primească scrisoarea exclusiv online, pe e-mail: în acest fel ea va ajunge mai repede şi nici nu se va mai consuma hârtie. De altfel, cele 100.000.000 de scrisori trimise până în prezent în format fizic de administratorii Pilonului II au, împreună cu plicurile în care au fost expediate, o lungime cumulată de 50.000 de kilometri, destul cât să înconjoare cu hârtie Pământul pe la Ecuator. Doar aproximativ 1 din 10 participanţi la Pilonul II a solicitat până în prezent administratorului său să îi expedieze scrisoarea anuală de informare exclusiv online, pe e-mail.

17.000 lei, valoarea medie din cont

La 16 ani de activitate, Pilonul II de pensii private obligatorii traversează o perioadă excelentă, atât din perspectiva rezultatelor investitionale obţinute, cât şi a stabilităţii legislative şi a pieţelor financiare. Cele 7 fonduri de Pilon II administrează în prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro), o acumulare istorică de capital românesc, care finanţează atât creşterea economică şi crearea de locuri de muncă bine plătite, cât şi investiţiile publice, prin achiziţia de titluri de stat. Numărul participanţilor la sistem a depăşit 8 milioane, adică majoritatea covârşitoare a populaţiei active a României.

Valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de cca. 17.000 de lei, însă valoarea contului pentru participanţii care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 de euro de participant. Din sumele acumulate în conturile românilor, circa 72% reprezintă contribuţiile virate, restul de 28% fiind câştigul realizat de investiţiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. Pe întreaga perioadă de 16 ani de activitate, fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa şi OECD pe această perioadă.

Recenta majorare a contribuţiei virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din câştigul brut lunar al participanţilor reprezintă un mare pas în direcţia accelerării acestei acumulări de capital care aduce beneficii atât economiei, cât şi salariaţilor români. În prezent, volumul lunar de contribuţii virate în Pilonul II este cu 50% mai mare decât în urmă cu un an şi dublu faţă de valoarea din urmă cu 4 ani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button