Ilie Bolojan promite noi reforme de eficientizare a instituțiilor statului

Ilie Bolojan promite noi reforme de eficientizare a instituțiilor statului
Ilie Bolojan, președintele Senatului, a vorbit din nou despre reforma administrativă și reducerea cheltuielilor guvernamentale. Acesta a explicat la Digi 24.ro că „majorarea cheltuielilor se face foarte ușor, dar reducerea este mult mai dificilă” din cauza legislației și a contractelor existente care reglementează funcționarea instituțiilor publice. De exemplu, în cadrul Senatului, unde a implementat deja măsuri de reducere a cheltuielilor, a fost necesar să se facă „curățenie în curtea proprie” înainte de a iniția acțiuni mai largi.
„Este doar un început”, a spus Bolojan, menționând că va lucra împreună cu președintele Camerei Deputaților pentru a continua reforma în toate instituțiile subordonate Parlamentului. În ceea ce privește reacțiile la aceste măsuri, Bolojan a declarat că nu sunt întotdeauna primite cu aplauze, mai ales în rândul celor care s-au obișnuit cu „un loc călduț” în instituțiile publice.
„Nu poți fi aplaudat când faci astfel de lucruri, mai ales de oameni care nu sunt neapărat prezenți toată săptămâna sau nu se implică la maxim în activitate”, a explicat el. Totodată, Bolojan a subliniat că este important să lase instituțiile într-o stare mai bună decât le-a găsit, iar măsurile de reducere a personalului și restructurare vor fi implementate printr-o metodologie transparentă.
Bolojan a oferit și exemple de autorități care vor fi vizate de reforme, precum ANCOM, ASF și ANRE, instituții unde personalul și salariile sunt „împotriva logicii economice”. De asemenea, el a subliniat necesitatea reducerii numărului de angajați și a îmbunătățirii activității, în special în contextul crizei recente din piața de asigurări, care a afectat mulți români.
„Este anormal ca personalul de conducere să beneficieze de prime de performanță în perioada respectivă”, a afirmat Bolojan.
În ceea ce privește comasarea unor instituții, Bolojan a menționat că nu este vorba despre un obiectiv principal, ci despre o dimensionare corectă a acestora.
„Dacă poți să faci comasări, este un avantaj suplimentar”, a spus el, făcând referire la modelele din țări europene precum Spania, Germania sau Olanda, unde autorități similare funcționează împreună pentru a reduce costurile și a spori eficiența. Bolojan a adăugat că, în perioada următoare, vor exista exemple concrete de măsuri de restructurare, iar acestea vor deveni evidente „în fiecare săptămână”. Însă, a precizat el, nu este vorba despre o bifă de realizări pentru imagine, ci despre o necesitate reală de reducere a cheltuielilor publice, în contextul unui buget al țării construit pe această idee.
În final, Bolojan a vorbit și despre exemplul Regiei Naționale a Pădurilor (Romsilva), unde, din cauza unei conduceri ineficiente, s-au ajuns la practici absurde, precum acordarea unor prime de pensionare uriașe, în condițiile în care regia se află pe pierdere.
„Este nevoie de o restructurare, de o reorganizare”, a subliniat Bolojan, menționând că Ministerul Mediului va anunța măsuri în acest sens.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Pe cine vrei sa prostești, impostorule?
Marș la ma ta in ungurime!
Până una, alta, ăsta a schimbat blondele vechi, ale altora, cu ale lui. VREM SĂ VEDEM CONCRET CĂ SE FACE CURĂȚENIE PRINTRE ATÂRNĂTORI. Până acum nu s-a redus nimic, doar a crescut. În continuare se ia de la cei ce… Citeşte mai mult »
In afara ca ,,linge blidele,, lui Iohanes nu este nimic de capul lui…..o nulitate de om ( fără familie )…numit intr o funcție….neales de nimeni……intr un cuvânt NULITATE
Sa inceapa cu politiile locale.