IJP BRAŞOV: Grupurile de prieteni nu pot înlocui familia în educaţia unui copil şi prevenirea delincvenţei juvenile!
În încercarea de a preveni cazurile de delincvenţă juvenilă (infracţiuni comise de minori), poliţiştii braşoveni au amintit de importanţa familiei în educaţia unui copil şi de influenţa negativă pe care o poate avea grupul de prieteni în cazul minorilor nesupravegheaţi de părinţi.
„Lipsa comunicării dintre părinți și copii îi determină uneori pe aceștia din urmă să caute refugiu în afara căminului lor și să adere la diferite grupuri (așa zișii prieteni), iar sub influența și presiunea acestora să comită fapte antisociale, unele dintre ele pedepsite de legea penală”, au atenţionat reprezentanţii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov.
De obicei, copiii ajung să intre în diverse grupuri din dorinţa de a simţi că au parte de securitate şi înţelegere, în cazul în care familia nu le acordă confort psihic.
Un semnal de alarmă pentru părinţi ar trebui să fie absenţele nemotivate şi repetate de la şcoală, schimbarea comportamentului copilului spre violenţă, petrecerea timpului alături de persoane cu influenţă nocivă asupra lui. Nu trebuie tolerate nici cazurile în care minorul pleacă de acasă pentru anumite perioade de timp şi consumă alcool sau substanţe interzise sau sfidează normele de disciplină şcolară.
„Vă recomandăm, astfel, să acordați atenție copiilor dumneavoastră precum și preocupărilor pe care le au; să țineți permanent legătura cu școala la care sunt elevi; să faceți în așa fel încât să cunoașteți ce prieteni au și ce locuri frecventează împreună”, au transmis poliţiştii braşoveni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.