IJP Brașov: „Fiți cu un pas înaintea hoților”
Neglijența proprietarilor este exploatată de hoți, după cum atenționează polițiștii brașoveni.
„Un mod de operare foarte des întâlnit este cel în care infractorii speculează neglijența victimei în a-și asigura locuința”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.
În acestă categorie sunt incluse în mare măsură, pe timpul sezonului cald, escaladările ferestrelor (întredeschise sau neasigurate) și balcoanelor aflate la parter ori la etajul I și intrările în apartamentele ale căror uși de acces sunt uitate ori lăsate neasigurate.
Infractorii mizează pe faptul că victima nu se află în locuință, iar dacă se întâmplă să intre în contact cu aceasta, au pregătite diverse „legende”. Adesea, ei pretind că sunt comis-voiajori și oferă spre vânzare diferite produse la prețuri tentante.
Uneori hoții bat la ușă, iar dacă nu primesc un răspuns, încearcă să intre (dacă sunt surprinși, spun, fără rețineri, că li s-a părut că au primit acordul de a pătrunde în locuință).
Poliţia Braşov vă recomandă:
-Când plecați de acasă închideți ferestrele, ușa de la balcon, geamul de la baie și încuiați ușa de acces în locuință;
-Asigurați-vă că toate căile de acces în apartament sunt securizate, chiar și atunci când lipsiți din locuință pentru o scurtă perioadă de timp;
-Acolo unde este posibil accesul prin escaladare, protejați-vă geamurile cu grilaje ale căror capete de prindere trebuie încastrate în zid;
-Încuiați ușa de acces în locuință după ce ați intrat în casă;
-Evitaţi să lăsați la vedere în holul locuinței geanta, portomeul, telefonul sau alte obiecte de valoare;
-Stabiliți cu vecinii de încredere instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătății;
-Evitați depozitarea pe balcon sau pervazul ferestrelor a unor bunuri tentante pentru hoți (încălțăminte lăsată la aerisit sau haine lăsate la uscat), precum și a ambalajelor unor obiecte de valoare (ex.: aparatura electronică);
-Instalați un sistem de supraveghere video la intrarea în imobil;
-Nu ezitați să intrați în vorbă cu persoanele străine pe care le întâlniți în bloc și care au un comportament suspect;
-Încercați să rețineți cât mai multe semnalmente chiar dacă în această perioadă portul măștii de protecție facială a devenit o obligativitate în spațiile închise, iar trăsăturile feței sunt mai greu de observat;
-Fiți atenți la: înălțime, semne particulare, vestimentație, timbrul vocii, comportament. Orice element furnizat polițiștilor poate ajuta la identificarea infractorilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.