Expres

IJP BRAȘOV, despre pericolul consumului de alcool în rândul adolescenților

 

Informarea și conștientizarea adolescenților cu privire la consecințele negative ale consumului de alcool reprezintă unul dintre principalele obiective ale „Programului de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor”, care este derulat anual de Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, în parteneriat cu Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Brașov.

Pentru ca mesajul să fie interiorizat de adolescenți, importantă este și implicarea părinților sau a celorlalte persoane care îi au în grijă pe minori.
Conform specialiștilor, rolul părinților nu este acela de a interzice, ci mai degrabă acela de a oferi celor educați de ei suficiente alternative folositoare și sănătoase, care să concureze ofertele nesănătoase.

De altfel, specialiștii CPECA Brașov atrag atenția asupra faptului că viața de părinte nu este tocmai ușoară și că ar trebui să fie preocupați să-și ajute proprii copii să dezvolte capacitatea de a alege între sănătos și dăunător. Înainte de a le interzice să consume alcool, adulții să cultive în familie un stil de viață fără excese, să le ofere exemple de oameni echilibrați care să fie în același timp și interesanți pentru ei, să-i ajute să găsească măsura în tot ceea ce fac.

În completare, polițiștii brașoveni amintesc că legătura dintre alcool și violență are consecințe destul de grave pentru adolescenți și că un individ care a consumat alcool poate deveni impulsiv și se poate implica ușor în altercații verbale și fizice cu urmări grave (loviri, vătămări corporale etc.). De asemenea alcoolul diminuează posibilitatea de evaluare adecvată a pericolelor ce poate determina creșterea riscului de victimizare în special prin violențe fizice, accidente rutiere, iar în cazul persoanelor de sex feminin și prin agresiuni de natură sexuală.

Legislația privind consumul de alcool

Potrivit legislației, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, săli de spectacole, mijloace de transport în comun, autogări, gări sau aeroporturi de stat sau private ori în alte locuri prevăzute de lege, se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Săvârșirea de infracțiuni în stare de ebrietate sau sub influența altor substanțe psihoactive, când starea a fost provocată în vederea comiterii infracțiunii, constitue circumstanță agravantă.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere sau care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80/g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button