Expres

IJP BRAŞOV: Circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă!

 

Conducătorii de biciclete și/sau trotinete electrice sunt printre cei mai vulnerabili participanţi la trafic, din cauza nerespectării regulilor de circulație (uneori din necunoaştere, alteori din nepăsare).

Poliţiştii braşoveni amintesc că, pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Copiii sub această vârstă pot circula cu bicicleta doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private. În cazul lor, deplasarea pe drumurile publice se face doar alături de adulți.

„Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

„ATENȚIE! Circulația bicicletelor și trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă”, au adăugat aceştia.

Printre altele, poliţiştii atrag atenţia că, la schimbarea direcției de mers, cei care se deplasează cu biciclete sau trotinete electrice trebuie să se asigure temeinic și să semnalizeze din timp intenția de a vira.

Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna.

Vehiculul trebuie să fie echipat cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, conducătorii de biciclete și trotinete electrice trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Le este interzis bicicliștilor: 

-să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate;
-să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
-să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
să se țină de un vehicul aflat în mers;
-să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane;
-să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
-să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
-să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul.

Se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrică!

Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă este interzisă!

Sancţiuni:

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580-725 lei).
Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870-1.160 lei).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button