Expres

Iată care sunt echipamentele de protecție necesare pentru lucrul la înălțime!

  • casca.png
  • chingi.png

Accidentele de muncă reprezintă, în numeroase domenii economice, un risc permanent. Ele pun în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața angajaților și, de asemenea, provoacă pagube materiale însemnate. Producerea lor nu poate fi prevenită decât prin folosirea unor echipamente de protecție corespunzătoare. 

Legislația românească privitoare la protecția în timpul lucrului

Există mai multe legi care stabilesc normele referitoare la echipamente de protectie. Una dintre cele mai importante este Hotărârea de Guvern nr. 1146 din 2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea în muncă, de către lucrători, a echipamentelor de muncă. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 3 octombrie 2006. 

Articolul 3, alineatul 1 al textului legislativ prevede că „angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru ca echipamentul de muncă pus la dispoziția lucrătorilor din întreprindere și/sau unități să corespundă lucrului prestat ori să fie adaptat acestui scop și să poată fi utilizat de către lucrători, fără a pune în pericol securitatea sau sănătatea lor.“

Apoi, alineatul 2 insistă asupra faptului că „La alegerea echipamentelor de muncă pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, angajatorul este obligat să acorde o atenție deosebită tuturor condițiilor de muncă, caracteristicilor specifice acestora, precum și riscurilor existente, în special la locurile de muncă din cadrul întreprinderii și/sau unității, și/sau riscurilor care sunt susceptibile să apară la utilizarea echipamentelor de muncă.“

Printre situațiile care prezintă un risc însemnat pentru integritatea fizică și viața lucrătorilor se remarcă cele care implică lucru la înălțime. Un întreg capitol al legii se referă la echipamente de protecție speciale pentru astfel de situații. Se prevede faptul că dispozitivele de protecție necesare „trebuie să aibă o structură corespunzătoare și să fie suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile de la înălțime și a preveni, în măsura în care este posibil, rănirea corporală a lucrătorilor.“

Un element esențial: hamul de siguranță

Pentru a respecta prevederile legale și pentru a asigura deplina siguranță a muncitorilor, sunt necesare mai multe elemente de protecție pentru lucrul la înălțime. Unul dintre cele mai eficiente este un ham de siguranță cu două puncte de prindere anticădere, dorsal și sternal, disponibil pentru diferite mărimi, de la S la L.

Dispozitivul este util în numeroase domenii, precum agricultură, silvicultură, pescuit, construcții, întreținere, depozitare. El preîntâmpină riscurile pentru muncitori în diferite situații concrete de lucru: deplasare verticală pe un sistem permanent, deplasare orizontală pe un plan orizontal situat la înălțime, deplasare pe un plan înclinat, în spații închise sau deschise. Chingile sunt realizate din poliester, iar dispozitivul are culoarea portocalie. 

Hamul deține toate certificările necesare, conform legislației românești și europene: EN361/2002; EN365/2004, EN363/2018; EN364/1992. Există deci garanția faptului că utilizarea acestui tip de echipamente de protecție împiedică producerea accidentelor de muncă și permite efectuarea lucrărilor în condiții de siguranță deplină. 

În magazinul online TotalClean.ro este disponibilă o gamă largă de echipamente de protecție atât pentru lucrul la înălțime, cât și pentru protecție respiratorie în cazul lucrului în medii toxice ori pentru protejarea diferitelor părți ale corpului, în funcție de specificul fiecărei activități: cap, mâini sau ochi. Acordă siguranței atenția pe care o merită și vei evita orice evenimente nefericite!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button